Projektet Vasaloppsarenan har startat

14 april 2010
CykelVasan 2009

Vasaloppsarenan skiljer sig från vanliga arenor i varje tänkbart avseende. Här är det fler tävlande än publik, ett lika anmärkningsvärt faktum som att arenan är 90 kilometer lång och omfattar 900 000 kvadratmeter, 115 gånger större än självaste Globen. 

Utnyttjandet är dock betydligt mindre och det är det som projektet ska råda bot på. För att driva det hela framåt har en grupp intressenter organiserat sig; Vasaloppet, som också är projektägare, Stiftelsen Vasaloppsleden, de tre Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Älvdalen och Mora och besparingsskogarna i Transtrand och Älvdalen utgör kärnan. Men Vasaloppsarenan är ett EU-projekt, närmare bestämt inom Leader, och det innebär att de två möjliga Leaderområdena Dalälvarna och Södra fjällen finns med som bidragsgivare. 

Under en treårsperiod ska en mängd åtgärder vidtas och redan nu har en del påbörjats, trots att snön fortfarande ligger djup. För 2010 har 37 prioriterade projekt identifierats och den uppskattade tidsåtgången för åtgärderna varierar från 2 till 300 timmar. Exempel på det som ska göras i år är:

  • nya spänger och utbyte av en del gamla
  • förstärkning med grus mellan Mångsbodarna och Tennäng
  • ny badbrygga vid Rosttjärn
  • uppfräschad startplats i Oxberg
  • vattenuttag vid skidstugan i Gopshus.

Skyltningen kommer att ägnas särskild uppmärksamhet, det ska aldrig råda någon oklarhet om var man befinner sig eller vart man är på väg. Oavsett om man vandrar, cyklar eller åker skidor. För det är ju så att dessa tre färdsätt av lätt insedda skäl inte följer exakt samma rutt genom terrängen.

- När vi är klara om tre år så räknar vi med att Lantmäteriverket har gett ut en grön karta som heter Vasaloppsarenan och att området blivit brunskyltat, säger Vasaloppets VD Jonas Bauer. En tredje målsättning är att alla grundskoleelever de tre Vasaloppskommunerna träffas en gång varje år och går en mil. Efter nio år kommer då de de ursprungliga förstaklassarna att ha gått hela leden.

Minst lika viktigt som skyltning och andra fysiska åtgärder är dock att hitta entreprenörer som vill vara med och erbjuda sina tjänster till besökarna. Det kan gälla transporter, mat, underhållning och aktiviteter och här ställs hoppet till lokalbefolkningen i byarna. Därför har projektet ordnat träffar i Evertsberg och Mora, lite längre fram är det Sälens tur att få besök.

- I Evertsberg hade vi 50 personer på vår träff, berättar Jonas Bauer. Genomgående har alla varit positiva till det vi nu dragit igång och m��nga menar att det här är precis vad som behövs för att locka fler besökare till området. 

 

Sven-Erik Nilsson 

 

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 14 april 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att...

...IFK Mora fick sin första svenska mästare 1918? Det var Petrus Axelsson som vann skridsko 1 500 meter.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213