Rafflande spurtstrid avgjorde CykelVasan

17 augusti 2009
CykelVasan 2009 Visa större bild
Vid kontrollen i Oxberg hade den blivande segraren Matthias Wengelin (165) och tvåan Magnus Darbell (168) ryckt åt sig en knapp ledning.

Matthias Wengelin Säter, tävlande för Cykloteket RT vann premiären av CykelVasan. I en rafflande spurtstrid slog han Magnus Darwell, Falun som tävlar för Team Kalas.  På tredje plats 1.24 efter täten, kom Magnus Palmberg Sandviken som åker för Team Enervit.

Den första CykelVasan blev alltså en helsvensk uppgörelse. De norska åkarna var enligt uppgift riktigt sugna på att slå svenskarna på hemmaplan. De hade pratat ihop sig och gick ut hårt men fick ganska snart se sig infångade. Bäste norrman blev Lars Ragnar Manengen som fick sig slagen med nästan fyra minuter av Matthias.

CykelVasan 2009 Visa större bild
Det gick tungt i det blöta gräset upp mot Hökberg. Här kämpar sig Alexander Wetterhall, Kvänums IF (167) och Mattias Eriksson, Team Kalas (166) uppför.

En mycket nöjd Matthias Wengelin sken ikapp med solen

- Den här segern värderar jag mycket högt. Att få vinna premiären av ett lopp som jag är helt säker på kommer att bli en klassiker är stort.

Hur upplevde du den klassiska sträckan?

- Bansträckningen var inte speciellt tekniskt svår utan mera fysiskt krävande då tempot var mycket högt. Det fanns flera riktigt härliga skogspartier som var fantastiskt sköna att cykla på, kommenterade Mattias.

CykelVasan Visa större bild
Mountainbike är ingen renlig sport. Fråga Pål Bakke från Norge.

Så du kommer tillbaka nästa år för att försvara din seger i CykelVasan?

- Självklart och då lär det bli ännu fler som deltar, jag tror många som bara kört landsväg kommer att få  upptäcka tjusningen med mountainbike, avslutar Mattias.

Segertiden blev snabba 2.43.27 för Matthias Wengelin vilket ger en snitthastighet på 33 km/h.

CykelVasan 2009 Visa större bild
Här går det utför från Hökbergskontrollen. I täten av klugan syns Emmy Thelberg, Härnösands CK och norrmannen Mattias Dahlberg, Sagene IF .
 

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 17 augusti 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... den senaste minnesstenen i Dalarna med anknytning till Gustav Vasas äventyr restes i Kättbo 1934? Till minne av skidåkarna Lars och Engelbrekt som sägs vara de som hann upp den blivande kungen i Sälen vid årsskiftet 1520-1521.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213