Siljan runt på fyra sätt

15 juni 2010
Paddla runt Siljan
Nu väntar tio dagars paddling. Till att börja med.

När det gäller sommarjobb kan man misstänka att Daniel Nilsson har ett av de intressantare. Han ska under två månader färdas runt i vårt område i kajak, på cykel, till fots och till häst.

Anställd av Siljan Turism

Starten för "Expedition Siljan" ägde rum med kanot i Mora den 14 juni och den 15 augusti planerar han att vara klar med sitt uppdrag. Det har han fått av det regionala turistbolaget Siljan Turism som tagit beslut om en kraftfull satsning på naturturism. Och därför skickat ut Daniel för att presentera det som området kan erbjuda besökare med särskilt intresse för den formen av turism.

Vem som helst klarar inte en sådan här uppgift, men Daniel Nilsson har minst sagt goda förutsättningar. Att han är Morabo i grunden är kanske inte det viktigaste, däremot att han är en äventyrare som klarat av mängder av strapatser på olika hålla i världen.

Tejpade händer
En rutinerad långpaddlare tejpar
händerna.

En uthållig man

Direkt efter gymnasiet cyklade han runt Nya Zeeland, en nätt liten sträcka på 370 mil som tog tre månader av hans unga liv. 2005 sponsrade kampanjen "Håll Sverige Rent" en cykeltur genom hela Sverige, från Smygehuk till Treriksröset. "Sverige runt på 60 dagar" hette projektet och då passerade han också Mora på vägen norrut.

Förutom cyklingen gjorde han några extra avstickare; han hyrde kanot och paddlade ut till Sveriges västligaste punkt Stora Drammen utanför Kosteröarna och senare till den ostligaste punkten som är ön Kataja i Haparanda skärgård. Som om inte det var nog paddlade han dessutom från Råneälvens källor alla de 18 milen ner till havet. Och så sent som ifjol trampade han 150 mil uppe i de turkiska bergen med slutmål i Istanbul.

Men nu ska ha alltså inventera Siljansregionen och började då med att paddla runt både Siljan och Orsasjön. Den första dagen lämnade han kajen i Mora efter en stärkande lunch och försvann ut från Saxviken, förbi folkhögskolan i riktning mot Åmåsäng.

Daniel Nilsson
Daniel Nilsson startklar för sommarens äventyr på och runt Siljan

Blogg ska locka turister

- Jag ska börja med att åka runt i Västersjön (norr om bron till Gesunda) och första övernattningen gör jag på Sollerö camping. Men jag kommer inte bara att sova i tältet som jag har med mig hela sommaren, jag ska också prova på andra boendeformer.

Hela sommaräventyret kan man följa på en videoblogg på Siljan Turisms webbplats. Där kommer han att förmedla sina intryck och ge semestertips vartefter han förflyttar sig. En filmare följer med hela sommaren och dokumenterar för bloggen, dessutom har Daniel kamera i mobilen och kan ta stillbilder.

- Det är en fantastiskt avstressande känsla att färdas så här och det skulle många människor må gott av, säger han. Att övernatta i naturen gör dessutom att man blir väldigt harmonisk till sinnes. Åtminstone blir jag det.

Att cykla runt Siljan och Orsasjön kan göras på en dag, men Daniel kommer att ta gott om tid på sig. Många avstickare ska göras till olika sevärdheter och därför räknar han med att den turnén också ska ta tio dagar. Ungefär lika lång tid planerar han att bruka när han senare vandrar Siljansleden eller grenslar en häst för att avverka den nya ridleden.

- Som ryttare är jag en nybörjare, men jag provade lite westernridning härom dagen och det gick riktigt bra. Dessutom kommer vi att vara 5-6 ekipage som rider tillsammans, så jag känner mig inte särskilt orolig.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 15 juni 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Vasamonumentet i Mora invigdes 1860, på den plats där Gustav Vasa enligt sägnen gömde sig i en källare undan sin förföljare?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213