Skattjakt i Vasaloppets spår

2 augusti 2010
Framme vid älggropen
Susanne Pihiven och Maria Hindemo, framme vid älggropen.

Jaga skatter med GPS blir allt populärare

"Geocaching" är ett relativt nytt begrepp som i takt med GPS-utvecklingen växt till en liten folkrörelse som hela familjen kan engageras i. Vad det handlar om är att leta gömda föremål, vars position anges med koordinater som kan läggas in i en GPS. Med hjälp av den kan man sedan navigera till föremålet som kan vara ganska väl dolt och därför inte alltid helt lätt att hitta. I synnerhet som GPS-navigatorerna vanligtvis har en felvisning på några meter.

Det är nu tredje året i rad som Skogsstyrelsen anordnar skattjakt med GPS i våra trakter. I fjol fanns skatterna i Orsa och premiäråret hade de placerats i Mora. Inte i de centrala delarna, utan i natursköna områden som man tycker är väl värda ett besök. Att jakten också ger frisk luft och motion är ett extra plus i sammanhanget.

Skatter och skatter förresten, vad det handlar om har varit en bokstav uppsatt på ett träd. När alla bokstäver hittats har det gällt att bilda ett ord och mejla in det till Skogsstyrelsen för att bli med i utlottningen av priser.

Den som vill ut och leta måste naturligtvis veta på ett ungefär var skatterna finns. Därför läggs koordinaterna ut på Skogsstyrelsens hemsida tillsammans med en karta där den ungefärliga positionen ringats in. Bara att printa ut kartan och bege sig till de olika platserna där jakten kan börja på allvar.

Nu i tre kommuner

- Men i år har vi ändrat upplägget, säger Susanne Pihiven, hälsopedagog vid Skogsstyrelsen i Mora. Eftersom vi jobbar i alla Vasaloppskommuner har vi alltså lagt ut två skatter i varje. Och den här gången räcker det med att bara hitta en skatt för att få delta i utlottningen.

Den 5 juli lade Skogsstyrelsen i koordinaterna på sin hemsida och fram till den sista oktober är det fritt fram att ge sig ut på skattjakt.

För att ge en försmak av GPS-navigeringen bjöd man in till en kortare provvandring uppe vid skidstadion. På navigatorns display kunde avståndet till skatten avläsas, 1.24 km, och sedan var det bara att rikta in pilen mot slutmålet. Uppe i skidstadion vimlar det av spårsträckningar och det var därför enklast att hålla sig till den som närmast tycktes leda mot skatten. Att går rakt på innebär vanligtvis att kämpa sig genom obanad terräng, vilket kan vara nog så jobbigt.

Maria letar bombmurkla Visa större bild
Maria letar efter den sällsynta
bombmurklan.

Navigera smart

- Även här har vi lagt vår skatt vid lite speciellt ställe, berättade Maria Hindemo, biolog vid Skogsvårdsstyrelsen.

Den dryga kilometern minskade snabbt och klargjorde att riktningen var någorlunda korrekt, om än parallell med bäringen till skatten. Och när avståndet vid något tillfälle började öka var det bara att korrigera kursen. Snart visade navigatorn att det var mindre än 100 meter kvar, en sträcka som så småningom blev 30, 20 och slutligen under 10 meter. En pipsignal förkunnade att målet var nått och samma information visades också på skärmen.

- Ser du något här i närheten som skulle kunna vara målet, frågade Maria Hindemo.

En djup, gräsbevuxen grop var det enda påtagliga och det visade sig också vara rätt svar.

- Det är en gammal älggrop och ner i den har man förr i världen lockat älgar som sedan inte kunnat ta sig upp igen, berättade hon. Här i Hemusområdet finns många olika naturvärden, tïll exempel gamla kolbottnar och kojruiner från den tid man kolade till järnframställningen vid bruken i Dalarna. I den här nyckelbiotopen kan man också göra en del botaniska fynd, till exempel bombmurklan som dock inte är så lätt att hitta.

Med GPS i Hälsoveckan

Den 9-10 september, som en programpunkt i Hälsoveckan, kommer Skogsstyrelsen i samarbete med landstinget och Mora kommun att anordna "Upplev naturaktiviteter för kropp och knopp". Ett tvådagarsarrangemang på skidstadion fyllt med  programpunkter. Både ute i naturen och i form av föreläsningar inomhus i olika ämnen. Ett marknadstorg med utställare planeras och den som vill kan också ta del av hur IFK Moras Idrottsallians skulle vilja utveckla det aktuella området.

- Dessutom kommer vi att låta besökarna prova på hur det är att gå på skattjakt. Precis som vi har gjort idag.

 

Sven-Erik Nilsson 

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 2 augusti 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... elektriciteten kom till Östnor 1916?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213