Slaget om Skiddalarna går vidare

25 september 2013

Revansch för Falun-Borlänge SK?

I fjol begicks premiären på Stora torget i Falun och när stridsdammet lagt sig stod IFK Mora Skidor som dubbel segrare i femkampen mot Falun-Borlänge SK.  Nu stundar årets upplaga och returmötet äger rum på gågatan i Mora, lördagen den 28 september.

Där inleder man kl. 12.00 med en presentation av klubbarna och Beyond Skiing 2015, den organisation som ska se till att skid-VM 2015 blir ett lyft för hela länet. Halvtimmen senare presenteras de deltagande lagen innan femkampen tar sin början.

De två klubbarna ställer upp med två lag vardera, varje lag bestående av två damer och två herrar. Alla givetvis skidåkare. För Mora tävlar bland andra Emil Jönsson, Anna Haag och Stina Nilsson för att nämna de tre mest namnkunniga. Falun-Borlänges främsta åkare är Calle Halfvarsson och han lär enligt samstämmiga uppgifter vara en fighter av guds nåde i detta sammanhang. Som för övrigt skiljer sig avsevärt från skidåkning.

Slaget om Skiddalarna Visa större bild
Hoppas på storpublik gör Carola Hedberg, handelsutvecklare Mora Köpstad, Erik Svensson, IFK Mora skidor, Anders Säterkvist, Dalarnas skidförbund och Rolf Hammar, IFK Mora skidor.

Udda grenar på programmet

Fem grenar ska alltså avverkas: dragkamp, såga trissor med dubbelsåg, stafett med vattenfylld gympaboll, kuddkrig på såpad stång och som avslutning jaktstart med fyramannaskidor på asfalt. Eftersom grenarna ligger långt vid sidan av det som elitskidåkare normalt sysslar med är det ingen lätt uppgift att tippa slutsegrare. Upplägget är sådant att grenseger ger 3 poäng och andraplatsen belönas med 2 poäng. Trean och fyran får nöja sig med en poäng vardera. I semifinalen möts de två lagen från IFK Mora och de två från Falun-Borlänge, allt för att garantera final med lag från båda klubbarna.

Affisch Visa större bild
- Vi hoppas det kommer många åskådare och tittar nu på lördag, säger Rolf Hammar, IFK Mora skidor. Särskilt ungdomar, som då får träffa några av våra största skidstjärnor. Med det här evenemanget vill vi också få upp intresset inför den kommande säsongen och även lyfta blicken mot Falun och VM 2015.

I arrangörskretsen ingår också Mora Köpstad och handelsutvecklaren Carola Hedberg är positiv:

- Vi står bakom alla som hittar på roliga grejer för Morabor och turister. Det är bra att det finns engagerade personer som vill göra något som lockar besökare, både till själva arrangemanget och till handelsutbudet i Mora.

Rivaler men goda vänner

Att samla elitidrottare är inte alltid lätt, med tanke på den hårt schemalagda tillvaro som präglar deras aktiva liv. Under juli, när Mora vimlar av tillresta semesterfirare vore en bra tidpunkt i sig, men den passar mindre bra för åkarna. Så därför har man lagt det prestigefyllda mötet i slutet av september. Även om det finns en livgivande rivalitet mellan klubbarna så är den inte värre än att man inleder dagen med ett gemensamt träningspass på rullskidor uppe i Bergkarlås. Därefter blir det lunch, även den gemensam, innan det är dags att bege ner till korsningen Kyrkogatan-Köpmangatan som är centrum för lördagens spektakulära aktiviteter.

 

Sven-Erik Nilsson
 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 25 september 2013.

Sök på webbplatsen

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213