Skidsäsongen närmar sig slutet

19 april 2010
På Risåsen Visa större bild
Högst uppe på Risåsen ser man milsvitt omkring. Här anför Lisa Larsen gruppen, tätt följd av Karin Ersson. Lite längr ner i backen syns Ann-Louise Gustafsson.

- Kom uppoch kolla får du se, tyckte Staffan Larsson, Vasaloppsvinnaren 1999 som fortfarande ägnar sig åt skidåkning på heltid. I alla fall under vintersäsongen, då han arrangerar skidläger av olika slag, både för nybörjare och mer vana åkare.

Ett skidparadis på högre höjd

Sagt och gjort, Staffan kom förbi med bilen och färden ställdes till en av de trakter som han känner allra bäst. I Norra Garberg började han åka redan junior i IFK Mora och otaliga är de gånger han varit där.

- Numera blir det en hel del i början av säsongen när spåren ska dras, berättar han. Sedan brukar jag åka skidor upp hit när jag har tid och startar jag vanligtvis i Eldris eller åker Fäbodrundan med start i Hökberg. Vi får se hur underlaget håller idag, det kan nog vara lite mjukt eftersom temperaturen legat på plussidan hela natten.

Skidgymnasiet på sensäsongstur

Framför oss hade vi en av skidgymnasiets minibussar också på väg upp. I den fanns lärarna Ann-Louise Gustafsson och Karin Ersson tillsammans med en av eleverna. Inte vilken  som helst, utan Lisa Larsen som är en av de mest lovande juniorerna i branschen.

- Normalt brukar vi vara betydligt fler, men många valde att träna att köra orienteringspasset i stället, förklarade Ann-Louise.

Som väntat tilltog snödjupet så snart vi började klättra uppåt och väl framme fanns det gott om den vita varan. Staffan föreslog en skotertur efter Risåsrundan, en idé som lät sympatisk även om inte solen behagade hålla sig framme.

Utflykt skidgymnasiet
En kort pratstund med Staffan Larsson efter en tung backe. Damerna fr.v.: Ann-Louise Gustafsson, Lisa Larsen och Karin Ersson.
 

Ut med skotern ur garaget, på med overall, plats på bönpallen och med ett ryck begav vi oss iväg. Tjejerna hade startat några minuter innan och det dröjde inte länge innan vi hunnit ifatt. Risåsrundans tuffare variant bjuder på rejäl uppförskörning i början och det gav tillfälle till fotografering när trion kämpade sig skejtande uppför backarna, anförda av Lisa som gör sitt sista år på skidgymnasiet.

- Det är inte alls så mjukt som vi trodde, berättade de när vi stannade för en pratstund. Och där ni kört med skotern är det riktigt bra.

Populärt när kylan sätter stopp i Mora

För skidgymnasiet liksom för skidentusiaster i allmänhet är Norra Garberg en tillflyktsort när det av olika anledningar inte går att åka närmare centralorten. Under den här vinterns stränga köldperioder har termometern här oftast visat hälften så många köldgrader och för- och eftersäsong är det också hit man beger sig för att får ordentlig snökontakt.

- Det brukar vara kring 100 personer här under en helg, berättar Staffan Larsson som ibland fungerar som stugvärd. Som mest var det nog mer än 300 när det var riktigt kallt nere i Mora. Totalt skulle jag gissa vi har ungefär 1 500 besökare här under säsongen.

Lisa Larsen
Lisa Larsen, en av landets mest lovande
juniorer, håller upp trofén som visar att
skidgymnasiet i Mora blev årets bästa
2010, Priset har delats ut i fyra år och
Mora tog det nu för tredje året i rad!

Lång säsong ger fördelar för skidgymnasiet

Ola Mopers är lärare vid skidgymnasiet och han bekräftar Norra Garbergs betydelse för sin verksamhet.

- Redan i slutet av oktober kan vi ibland börja åka på vägarna här och sedan kommer också vi hit när det är för kallt på skidstadion och dessutom som nu på eftersäsongen. På skidgymnasiet finns fyra årskurser och var och en av dem är säkert hit 10-15 gånger per säsong. Då körs det intervallpass halvannan timme eller distanspass i 2-2½ timme. På ett distanspass kör eleverna 30-35 kilometer och här finns flera alternativa banor att välja mellan.

Den här dagen blev det alltså Risåsrundan för de tre som valt skidåkning i stället för orientering. Alldeles i slutet av sträckan hade dock snön börjat försvinna på den delar av den solexponerade sydsluttningen. Kan det ha gjort att man bara åkte 8.5-kilometersslingan en gång? Svaret på den frågan fick vi inte, eftersom vi lämnat berget innan åkarna avverkat slingan.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 19 april 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Sveriges första symaskinsfabrik startade i Östnor redan 1865? Den gick dock i konkurs tolv år senare på grund av att billigare amerikanska maskiner tog över marknaden.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213