Succé för Zornvandringen

24 juni 2013
Zornvandring Visa större bild
Någon hade under kvällen räknat till 152 deltagare i den första Zornvandringen. Men det sägs att det blir ytterligare en guidad vandring under Hälsoveckan i höst.

På annat sätt kan knappast premiären beskrivas. Uppskattningsvis 150 personer hade samlats i Zorngårdens trädgård för att följa med på en för dagen guidad tur i mästarens spår.

Johan Cederlund Visa större bild
Johan Cederlund, museidirektör, berättade
vid Hemulån om tillkomsten av målningen
Sommarnatt.

Idén till Zornvandringen kom ursprungligen från Mora Hembygdslag, enkannerligen Ola Grudin. Efter hans bortgång 2010 fortsatte en grupp kulturintresserade personer att arbeta vidare på konceptet och den 19 juni i år var det så dags för premiären. Men redan innan hade den uppmärksamme i Mora kunnat se att en del nya skyltar placerats ut på olika ställen med anknytning till Zorn och hans verk. Totalt finns det nio skyltar och om man vill se dem alla så ska man göra sin egen Zornvandring. 

För att hitta rätt använder man lämpligen den nyutgivna foldern med en karta där vandringstråket finns inritat och där man får en kort beskrivning av skyltarnas innehåll. Foldern finns att hämta gratis på flera ställen i Mora; exempelvis Zornmuseet, Kulturhuset, Turistbyrån, hotellen och Kommunhuset.

Bertil och Stig Visa större bild
Stig Nilsson (fiol) och Bertil Skeri
(dragspel) underhöll i Morkarlby.

Under premiärvandringen fick deltagarna inte bara gå den dryg tre kilometer långa sträckan, vid varje skylt dök det också upp någon kulturperson och berättade lite mer om platsen och vad som kännetecknade den. Några välkända platser för Zornmotiv kunde beskådas, till exempel den nu tämligen igenväxta vid Hemulån där Midnatt tilldrar sig och Morkarlby där Midsommardans målats. Hans konstnärssjäl engagerade sig också i Moras stadsplanering, om detta fick deltagarna en lite längre föredragning nere vid Saxviken. Gustav Vasastatyn på kullen vid Vasaloppsmålet är alltid en given plats att stanna till vid och där bjöd dessutom ortens eget bryggeri på ett urval av sina produkter.

Premiärkvällen var det mest Morabor i vandringsgruppen, men man kan anta att nu i sommar och framöver kommer många turister att ta med en karta och se sig omkring i det Mora som Anders Zorn så förtjänstfullt värnat om. Både i sin konst och som sällsynt generös mecenat.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 24 juni 2013.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... gravfältet på Sollerön grävdes ut 1928?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213