Susanne Nyström vann Tjejvasan för fjärde året i rad

1 mars 2010
Målgång TjejVasan 2010
Segrarinnan Susanne Nyström har just passerat mållinjen, tätt följd av Kristina Strandberg, Hanna Brodin och Sandra Hansson.

Räkna aldrig bort IFK Moras Susanne Nyström på TjejVasan. I årets upplaga av TjejVasan, som hade 7 433 tjejer på startlinjen, var hon uträknad flera gånger men kom hela tiden tillbaka och tog sin fjärde raka seger.

- Det känns helt otroligt. Det här trodde jag aldrig ute på banan, sa en glädjestrålande Susanne sedan hon spurtbesegrat konkurrenterna på Vasagatan i Mora.

Segrarinna och kransmans
Susanne Nyström kramas om av
kransmasen Johan Öjhagen.

Susanne Nyström, som i år gått över till IFK Mora från Piteå Elit, var en av storfavoriterna inför årets TjejVasa. Hon hade rutinen med tre raka segrar i ryggen.

Men bara någon minut innan start kom första smällen. Hon trampade av sin egen stav när det var dags att ta av sig överdragskläderna. Hon fick snabbt en ”motionsstav” och tvingades åka drygt fyra kilometer innan Moraledarna kunde ge henne en tävlingsstav igen. Eftersom tätklungan brottades mot ett ymnigt snöfall var tempot lugnt och samlat. Det gynnade Susanne som hade det riktigt jobbigt.

– Jag kände mig trött hela vägen och tvingades hela tiden kämpa samtidigt som det var svårt att återhämta sig. Det kändes som jag inte fick något gratis, berättar hon.

Junioren ryckte

Vid Eldris hamnade Susanne bredvid den nyblivna JVM-guldmedaljören Hanna Brodin och frågade henne hur hon mådde. Hanna svarade att det kändes bra och några kilometer senare ryckte Hanna. Det visade sig vara fel taktik för när åkarna kom in på upploppet var Hanna Brodin trött.

– Tyvärr ryckte jag för tidigt, men se det som ett ungdomligt oförstånd eftersom jag kände mig så himla pigg och det vara ju ”bara” fem kilometer kvar av loppet. Men mot slutet blev jag riktigt trött, säger Hanna.

Två hundra meter före mål såg det istället ut som att Kristina Strandberg, tävlande för Hedemora men bosatt i USA, tagit ett grepp om segern. Kristina ledde på upploppet men kontrollerade bara Hanna Brodin på sin vänstra sida och glömde Susanne Nyström som kom ”flygande” på högerkanten.

– Jo, det var dumt av mig att glömma Susanne. Jag borde ha tänkte på henne, erkänner Kristina.

Nya krafter

Jo, det gäller alltså att aldrig räkna ut Susanne Nyström på TjejVasan. Bara någon kilometer från mål var hon fortfarande trött och koncentrerade sig på tredje platsen.

– Men på upploppet fick jag nya krafter, gick ut i mitt eget spår och plötsligt gick det riktigt fort. Sedan var man först över mållinjen, berättar Susanne och skrattar.

Det har nu blivit en tradition att Susanne avgör TjejVasan på Vasagatan.

– Jag kan inte förklara varför, men det är väl atmosfären på Vasagatan som gör mig extra stark, sa Susanne innan hon gick för att emot hemmapublikens hyllningar.

– Ja, den här gången känns det extra stort för mig att få vinna TjejVasan som hemmaåkare.

Nu väntar en veckas uppladdning inför söndagens Vasalopp. Då står Susanne på startlinjen igen. Den starten blir extra intressant eftersom hon i vinter har gjort en långloppssatsning som hon räknar med ska bära frukt kommande säsong. Då hoppas Susanne att hon skaffat sig den rätta rutinen för att kunna utmana om segern i de riktigt långa loppen.

 

RESULTAT TJEJVASAN 2010
1 Susanne Nyström, IFK Mora SK, 1:32:40
2 Kristina Strandberg, IFK Hedemora Skidklubb, 1:32:40
3 Hanna Brodin, Falun/Borlänge SK, 1:32:42
4 Sandra Hansson, Norge, 1:32:42
5 Solfrid Braathen, Norge, 1:32:47
6 Jenny Hansson, Vålådalens SK, 1:32:54
7 Sofia Bleckur, IFK Mora SK, 1:34:06
8 Nina Lintzén, Årsunda IF, 1:34:06
9 Mia Eriksson, IFK Tärendö, 1:34:09
10 Madeleine Thorn, Bengtsfors BOIS, 1:37:24

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 1 mars 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Mora socken och Morastrand blev en kommun 1959?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213