Sveriges Television på rekognosceringstur

7 oktober 2009
Rekognocering Vasaloppet 2010 Visa större bild
SVT:s delegation, här kompletterad med Tommy Höglund (tvåa fr.v.) och Jonas Bauer (längs t.h.) från Vasaloppet.

Fem månader kvar till Vasaloppet. En ocean av tid kan tyckas, men inte för dem som vill vara väl förberedda. Som SVT, till exempel.

Därifrån kommer varje höst en delegation till Mora, anförd av projektledaren Johan Bernhagen. I sitt följe har han redaktör, bildproducent, teknisk koordinator och ytterligare en handfull personer med skilda arbetsuppgifter. Alla med samma uppdrag: att rekognoscera inför den kommande Vasaloppsveckan. 

Från Sälen till Mora

Det görs under ett par dagar i samarbete med Vasaloppets ledningspersonal och börjar logiskt nog i Berga by, Sälen. För att sedan fortsätta med bil och besöka alla kontroller innan baninspektionen avslutas vid målet i Mora.

Johan Bernhagen Visa större bild
Johan Bernhagen, projektledare.
- För oss är det Vasaloppet en mycket viktig sändning, en av vinterns höjdpunkter, förklarar Johan Bernhagen. En fantastisk skildring av idrotts-Sverige och vi letar hela tiden efter saker att förbättra.

Som teveproduktion är Vasaloppet unikt i sportsammanhang. Fotboll, ishockey, friidrott, ja de flesta idrotter tilldrar på en begränsad arena där mycket redan är förberett för sändningar. Vasaloppets arena är nio mil lång med allt vad det innebär av tekniska och logistiska utmaningar. Särskilt mycket är heller inte förberett, men den höghastighetsfiber som sedan några år är nedgrävd efter hela sträckan har öppnat nya möjligheter för televisionens bevakning av loppet.

Damerna i fokus

- I fjol hade vi ungefär 30 åkare med GPS-utrustning som gör att tittarna får ännu bättre information, säger Johan Bernhagen. Till 2010 kommer vi att öka antalet men exakt hur många det blir är ännu för tidigt att säga.

- Vi ska också fokusera mer på damerna i Vasaloppet, tillägger bildproducenten Mattias Pettersson. Damerna i täten kommer vi att följa med skoter, i fjol gjordes det enbart med helikopter.

Damsatsningen tar sig även uttryck i TjejVasan. Den får en egen dokumentär som görs av Jens Lind och sänds någon dag efter loppet.

Mora dominerar SVT under två dagar

Precis som 2009 kommer Vinterstudion att finnas i Mora på lördagen och då sänds också ett särskilt "förmagasin" under eftermiddagen. Programmets längd blir någonstans mellan 30 och 60 minuter. Dagen före Vasaloppet är alltså Mora i fokus mellan 09.45 och fram emot 16.00 på eftermiddagen.

Ungefär som Vasaloppssöndagen, med andra ord. Den sändningen blir något längre och kompletteras med ytterligare en sändning från spåret under eftermiddagen.

- Det är alltid lika kul att komma upp och reka till Mora, säger Johan Bernhagen. Viktigt är det också, eftersom tekniken utvecklas och vi ser därför allt med nya ögon varje år.

En säljframgång internationellt

Vasaloppet sänds även internationellt, i fjol till sju länder. SVT gör en internationell signal som säljs och det gör tävlingen än mer känd utomlands.

- Vi från Vasaloppet jobbar också för att fler lopp i FIS Marathon Cup ska sändas, berättar Vasaloppets VD Jonas Bauer. Det började så smått i fjol då SVT också sände tävlingarna i Vinterstudion och nu är vi redo att gå vidare med ytterligare några.

Som vanligt är det här SVT:s särklassigt största satsning i sportens värld med ett hundratal ackrediterade personer på plats. Å andra sidan saknas inte tittare när väl sändningen börjar.

- Genomsnittet senast var 1.9 miljoner och som mest tittade 2.45 miljoner, vet Jonas Bauer att berätta.

- Vasaloppet är kul, prestigefyllt och traditionsrikt, understryker Anders Blomberg. Och nu är det dags att börja jobba med det.

 

Sven-Erik Nilsson  

SVT Vasaloppet 2010 Visa större bild
Tre betydelsefulla personer från SVT är bildproducent Mattias Pettersson, redaktör Anders Blomberg och projektledare Johan Bernhagen.
   
Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 8 oktober 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Sveriges äldsta timmerbyggnad finns i Mora? Stockarna på gavlarna har daterats till vårvintern 1237.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213