"Sveriges bästa idrottsstad" - Mora som nr 9

2 juli 2015

Jonas Buud

SM-veckan pågår just nu i Sundsvall och då passar SVT Sport, för femte gången, att utse ”Sveriges bästa idrottsstad”. Idag släpptes platserna 9-15 och där placerar sig Mora på plats 9.

SVT Sport skriver på sin hemsida ” Skrällen på årets lista är lilla Mora som når plats nio".

– "Det är hög tid att Mora prisas för sitt enormt framgångsrika och expansiva evenemang Vasaloppet. Lägg till Stina Nilssons VM-succé och KAIS Moras SM-guld i innebandy, trots ett invånarantal på 20 000, motiverar juryns Mattias Sandberg som hade Mora som sin etta”.

Mora får 143 p och hamnar på plats 9, närmast efter sig placerar sig Umeå och Falun. Tidigare bästa placering är en 11:e plats år 2011.

– Det är glädjande att Mora placerar sig så bra. Vi har ett starkt föreningsliv och vi är stolta över att det uppmärksammas säger Anna Hed, kommunalråd Mora Kommun

Sammanfattande motivering: I Mora bor bara 20 000 invånare men till de olika Vasaloppen kommer mångdubbelt fler till orten, och när den första Ultravasan avgjordes var det så klart hemmasonen Jonas Buud som vann. Kais Moras damer vann sitt första SM-guld sedan 1986. IFK Mora blev årets bästa klubb på skid-SM och stjärnan Stina Nilsson blev ”silver-Stina” med hela svenska folket under VM i Falun.

Jurymotiveringar: Silver-Stina avgjorde på upploppet. Denna lilla kommun, blott 20 000 innevånare, har utövare av internationell topp, stor bredd, god uppsättning idrottsarenor och är ständig arrangör av Vasaloppet, som har utvecklats till något mycket mer än världens största skidtävling. /Ulf Nilsson, SVT-juryn

Jag tycker det är hög tid att Mora prisas för sitt enormt framgångsrika och expansiva evenemang Vasaloppet, Cykelvasan växar så det knakar och i år gjorde Ultravasan debut. Lägg till Stina Nilssons VM-succé, KAIS Moras SM-guld i innebandy och att Mora, trots ett invånarantal på 20 000, ändå har placerat sig så högt på flera håll i konkurrensen. /Mattias Sandberg, SVT-juryn

Röstningsanalys: Hela elva jurymedlemmar hade Mora på sin pall och två på första plats. Men samtidigt var det över hälften av jurymedlemmarna som inte hade Mora topp 10.

Fakta om tillvägagångssättet

Det är 40 kandidater som kan vinna titeln ”Sveriges bästa idrottsstad”. Kriterierna för att kvalificera sig till att tävla om priset är att kommunerna skall ha minst fyra elitlag i de totalt 23 sporter som finns för juryunderlaget, ett av lagen måste spela i högsta serien i någon av de sju största publiksporterna.

Juryn består av 25 SVT-profiler och speciellt inbjudna samt 25 tittare från hela landet röstar sedan fram årets topplista, alla gör varsin topp 10 som summeras ihop.

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 2 juli 2015.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... den första byn i Mora socken som blev laga skiftad var Östnor? Det skedde 1935-1944.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213