Mora - 19:e bästa idrottskommun

7 oktober 2015

Cykelvasan

Mora har utsetts till landets 19:e bästa idrottskommun. Det är tidningen Sport & Affärer som utifrån olika kriterier rankar Sveriges främsta idrottskommuner.

En huvudlista tas fram med de 25 främsta idrottskommunerna samt tre dellistor som visar Sveriges främsta idrottskommuner inom breddidrott, elitidrott och genomförande av större idrottsevent. Förstaplatsen på huvudlistan 2015, gick för andra året i rad, till Stockholm. 

Mora omnämns också som en av de kommuner där enstaka eller ett fåtal event har skapat fantastiska upplevelser för kommuninevånare och tillresta besökare och som givit omfattande turistekonomisk omsättning och många gånger omfattande nationell och internationell mediaexponering.

Så här motiveras Moras 19:e plats

Mora är Sveriges starkaste "en-events-kommun". Startade med en skidtävling första söndagen i mars 1922 och har nu utvecklats till 20 olika tävlingar under vinter- och sommarperioden. Totalt deltar nästan 90 000 deltagare - 68 000 på vintersäsongen och 22 000 på sommarsäsongen. Totalt skapar deltagarna och deras medföljare en TTO-omsättning till besöksnäringen (inte enbart Mora Kommun utan ytterligare några kommuner) på ca 250 mkr. Inte enbart för tävlingarna utan också för att deltagarna förlägger "träningsläger" till området. Kommunen använder elitserielagen i innebandy, KAIS Mora och några cupturneringar, som verktyg för sin exponering förutom Vasaloppet. Kommunen har inget idrottspolitiskt program och en klar begränsad eventstrategi, men har utarbetat riktlinjer för sina skattemässiga investeringar för destinationsmarknadsföringen. Vasaloppets samhällseffekter mäts vartannat år. Mora är en mycket hälsoinriktad kommun med ett stort antal förberedda friluftsplatser. Har någorlunda balans på tillgången till träningslokaler för utomhus- och inomhusaktiviteter.
Arbetar aktivt på att också ge stöd till de "nya" idrotterna som ski-cross, parkour, skateboard och frisbeegolf. Har mycket bra spontanidrottsplatser, främst för utomhusaktiviteter.

En annan dalakommun, Falun, finns också med på listan. De placerade sig på en 15:e plats på huvudlistan och en andra plats på elitidrottskommunlistan.

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 7 oktober 2015.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Sveriges äldsta timmerbyggnad finns i Mora? Stockarna på gavlarna har daterats till vårvintern 1237.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213