Ta cykeln på tåget

25 juni 2009
Cykel
 

Tåg är ett miljöklokt sätt att resa. Många av dagens tågresenärer är arbetspendlare. Inte lika många bor eller arbetar precis vid tågstationerna. Genom speciella anordningar på tåget kan nu resenärerna ta med sig cykeln.

– Ju fler bilar som stannar hemma desto bättre är det för miljön. Vi ser det här som ett led i utvecklingen av kollektivtrafikens attraktionskraft, säger Tåg i Bergslagens vd Lennart Burström.

Kostar inget extra

Möjligheten att ta med cykeln ombord gäller i princip alla tåg och avgångstider inom Tåg i Bergslagens område. Den enda begränsningen är antalet platser. Två cyklar får plats på varje tåg. Dessa platser går inte att förboka.

– Det kostar inget att ta med cykeln på tåget. Däremot kan vi inte garantera att alla cyklar kommer med. Finns det plats så finns det. Är det fullt så är det.

Fakta om cykel ombord

Gäller på alla tåg och alla avgångstider inom Tåg i Bergslagens område, med undantag för Västerdalsbanan, vissa tåg mellan Ludvika och Falun samt då vi har ersättningstrafik istället för det ordinarie tåget.

Det kostar inget att ta med cykeln, men det finns några saker som vi vill göra resenären uppmärksam på.

Två cyklar får plats på varje tåg. Det går inte att förboka dessa platser. Finns det plats så finns det. Är det fullt så är det.

Cykelplatserna är gjorda för vanliga cyklar. Resenären kan alltså inte ta ombord tandemcykeln, cykelkärran eller liknande.

Resenären ansvarar själv för att cykeln kommer på och av tåget. På så sätt kan resenären bidra till att tåget kommer i väg i tid.

Det finns en särskild anordning ombord för att säkra cykeln under resan.
Resenären ska använda den, annars kan människor göra sig illa när de går förbi.

Resenären ansvarar själv för cykelns väl och ve under resan. Tågkompaniet kan inte ta ansvar för eventuella skador på cykeln.

Ibland ersätts tåget med buss en viss sträcka. Då kan vi inte garantera att cykeln kommer fram samtidigt som resenären. Resenären kan prata med tågpersonalen för mer information.

 

Källa: Tågkompaniet


 
 

 

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 25 juni 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Mora IK fyllde 75 år 2010?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213