Till fots mot Stockholm

6 maj 2014

Den 6 maj, en riktigt gråkall morgon vid Vasaloppsmålet i Mora, startade årets storvandring längs Dalkarlsvägen.

Termometern visade blygsamma +3.6 grader klockan 09.00 när gruppen gav sig av mot huvudstaden. Värre ändå var kyleffekten, -0.2 grader i den kalla nordanvinden. Något som inte nämnvärt tycktes bekymra det 70-tal vandrare som som mött upp för att avverka den första etappen till Tammeråsen.

Gruppbild Visa större bild

- I år är det faktiskt mer än 50 personer som har anmält att de ska gå hela vandringen till Stockholm, berättade Jan-Olof Montelius, ordförande i föreningen Dalkarlsvägen. Men vi är alltid fler än så varje dag, eftersom det dyker upp vandrare som bara vill gå en eller flera etapper. Precis som tidigare år så blir det en stor avslutning på Stortorget i Gamla Stan den sista dagen, med kulning, näverlur, spelmän och musikkår. Dessutom kommer Karlfeldts dikt Tuna Ting att reciteras.

Att vandra efter Dalkarlsvägen har historisk bakgrund. Det var det naturliga sättet för forna tiders herrarbetare som gick ner till Stockholm för att arbete hos "herrarna" mot kontant betalning. En viktig del av försörjningen för norra Dalarnas kvinnor och män, eftersom det karga bondelivet gav magert utbyte rent ekonomiskt. Idén att vandra längs den gamla leden väcktes i slutet av 1990-talet och 2001 arrangerades den första vandringen. I år går man för sjunde gången och sedan 2008 har arrangemanget genomförts vartannat år.

Packning Visa större bild
En lastbil krävs för att frakta vandrarnas
packning.

Vandring i tolv dagar kräver givetvis en rejäl packning med diverse ombyten. Därför finns en medföljande lastbil som tar hand om det stora ryggsäckarna eller vad man nu har valt att packa sin utrustning i. Följaktligen räcker det sedan med en lätt dagturssäck under etapperna. Mat och övernattning av enklare slag är givetvis ordnat i förväg, och tack vare välvilliga sponsorer kan kostnaderna hållas på en rimlig nivå. Under vägen bjuds dessutom på förfriskningar av olika slag, på den första etappen stannade man till redan vid Färnäs bygdegård för att dricka lite vatten och äta Gustafskorv. I Bomansberg väntade blåbärssoppa och i Fåsås kunde man se fram emot grillkorv med bröd och dryck. Etappmålet var det gamla vanliga, hos Mases Erik i Tammeråsen finns nämligen plats för alla övernattande i logar och stugor på gårdstunet.

Även vandrare från vårt västra grannland hade mött upp. Jon Erik Jakobsen från Oslo gick för tredje gången.

Vandrare Visa större bild
Jon Erik Jakobsen, en rutinerad norsk
vandrare som gick för tredje gången.

- Det här är en väldigt trevlig vandring, den är social och man träffar en massa trevliga människor. Och allt är så bra organiserat efter vägen. Min fru gick från Mora till Staberg 2012 och nu möter hon upp där för att följa med i fem dagar.

Terrängförhållandena efter Dalkarlsleden varierar, generellt kan sägas att kängor är att föredra till Avestatrakten, därefter färdas man mest på vägar och då byter många om till joggingskor. Många vackra trakter passeras, de rutinerade vandrarna framhåller gärna de 35 kilometerna mellan Staberg och Fline, söder om Falun.

Vandringsdamer Visa större bild
Inger Olsson, Falun, Susanne Liss Edin, grycksbo och Kerstin Nilsson väntade spänt på att få börja årets storvandring efter Dalkarlsvägen.

- Där är det väldigt fint och där höll gärna stråtrövare till förr i tiden, säger Jan-Olof Dahlström, ledamot i Dalkarlsvägens styrelse. En annan episod som berättas är den om en far och en son som vandrade hemåt mot Dalarna efter att ha tjänat ihop pengar i Stockholm. Men den girige sonen ville åt hela förtjänsten och slog helt sonika ihjäl sin far för att komma åt även hans del.

I dag är trakterna fredliga och stråtrövare och banditer ett minne blott. Nu befolkas Dalkarlsvägen bara av vandrare som vill känna historiens vingslag.

Läs mer om Dalkarlsvägen här

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 6 maj 2014.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... det första flygplanet i Mora kunde beskådas vid en flyguppvisning på Sandängarna 1913? Vid spakarna satt kapten H. Sundstedt.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213