UltraVasan - för de verkligt löpstarka

28 augusti 2013

Bara namnet antyder att det här är något alldeles extra. Det handlar om 90 kilometers individuell löpning, en slags sommarvariant av Vasaloppet.

Att åka skidor 90 kilometer är en prestation i sig, men den som gör det har i alla fall många tillfällen att återhämta sig när det sluttar utför. Den fördelen har inte löparen som ständigt måste springa för att komma framåt. Följaktligen kommer UltraVasan att bli ett ännu större kraftprov, eller som arrangören säger:"Historiens största utmaning i fäders spår".

UltraVasan Visa större bild

En följd av motionstrenden

- Det känns helt naturligt att satsa på löpningen nu, både om man ser till träningstrender och till våra befintliga lopp där vår organisation lyckats skapa väldigt populära arrangemang. Tankarna har funnits länge och det är otroligt kul att vi nu kan presentera den helt nya UltraVasan, som med all säkerhet kommer att bjuda på en upplevelse och en utmaning utöver det vanliga. Nio mil är en löpdistans som inte alla klarar av, säger Vasaloppets VD Anders Selling.

UltraVasan får sin premiär den 23 augusti 2014, alltså samma dag som VasaStafetten äger rum. Och det finns naturligtvis starka organisatoriska skäl att samordna loppen när det nu är möjligt. Men den som ska springa UltraVasan får se till att vara uppe med tuppen. Starten går nämligen 05.00 och då får löparna möta gryningen på sin färd österut.

- Skulle det vara mulet kan det finnas risk att pannlampa behövs i början av loppet, säger Peter Fredricson, en av de blivande tävlingsledarna.

Jonas Buud självskriven deltagare 

Två distanser kommer att finnas, 90 km respektive 45 km, och banan blir förstås densamma som VasaStafettens löpare springer. I det längre loppet är antalet deltagare maximerat till 750, i det kortare finns inget anmälningstak. Man räknar med att herreliten behöver ca 7 timmar för att avverka 90 km medan damerna sannolikt tar ytterligare ca en timme på sig.

Jonas Buud Visa större bild
Jonas Buud

- Men det har visat sig i internationella lopp att bästa dam faktiskt brukar komma in bland de tio bästa, säger Jonas Buud.

Han är Moras egen elitlöpare när det gäller ultralånga sträckor - både på asfalt och i terräng - och tillika Sveriges särklassigt främste. Eller vad sägs om sju raka segrar i Swiss Alpine Marathon (2007-2013) , tre VM-silver 100 km (2009, 2010, 2012), EM-guld 100 km (2009, 2010), EM-silver 100 km (2012) och EM-brons 100 km (2013), 4:a (2011)och 2:a (2013) i Comrades Marathon (Sydafrika), 2:a (2012) i Ultra Trail Mont Blanc, 1:a i Trail Glazig (2013) och 4:a i Stockholm Maraton (2209). Han har med andra ord stor erfarenhet även från internationella lopp och med honom som affischnamn hoppas UltraVasan locka elitlöpare från olika håll i Europa.

Internationella stjärnor på önskelistan

- Självklart är det ett stort mål för mig nästa år att bli vinnare i det första loppet, säger han. Men jag hoppas att det blir ett spännande lopp med hård kamp om segern. Jag hoppas också att vi kan få hit några duktiga afrikaner, många av dem deltar ju i Comrades Marathon och vi kommer att marknadsföra UltraVasan även där nere. 

Det nya loppet i fäders spår karakteriserar han som relativt lättlöpt. Banan går i ett typiskt svenskt kuperat skogslandskap med inslag av hedar och myrar. De blöta partierna är spånglagda och det blir säkert en ny erfarenhet för vissa deltagare. Några enstaka kilometer med asfalt dyker också upp, bland annat vid Evertsbergssjöarna. Annars är det stigar av olika bredd som ska avverkas, de sista tre milen löps dock på ett mer vägliknande underlag, delvis även på grusväg. 

Vasaloppsorganisationen har alltså utvecklat den framgångsrika sommarveckan ytterligare genom att haka på en trend som växer sig allt starkare, inte minst internationellt. Att kritik ibland framförs över att "alla" arrangemang i Mora heter något på "Vasa" tar man med ro. Det står som bekant var och en fritt att anordna det arrangemang man själv känner för.

Läs mer om UltraVasan här 

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 28 augusti 2013.

Sök på webbplatsen

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213