Upp 62 % - på två år

8 juni 2011

Mäts av experter

Så mycket har deltagarnas och publikens konsumtion i Malung-Sälen, Älvdalen och Mora ökat. Från mätningen under Vasaloppsveckan 2009 till den som gjordes under samma period i år.

Årets mätning är den andra i ordningen som har gjorts av undersökningsföretaget Rubin Research på uppdrag av de tre kommunerna och Vasaloppet. Vid varje tillfälle har 2 000 personer intervjuats, fördelat på deltagare och publik, vilket innebär att det material som produceras är statistiskt säkerställt. 

2009 uppgick konsumtionen till 115 mkr och två år senare har siffran vuxit till hela 186 mkr. Av det beloppet faller 70 mkr på boende och 116 mkr på övrig konsumtion; till exempel restaurang/café, shopping/souvenirer, livsmedel och bensin/parkering. Deltagare och publik satsade 2011 ungefär lika mycket, 660 respektive 638 kr per person. 2009 var motsvarande siffror 457 kr och 550 kr vilket indikerar att deltagarna är de som ökat sina inköp mest.

KortVasan Visa större bild

Paketerade träningsläger ökar starkt

Resor är en tung post i budgeten för alla besökare och årets genomsnittliga kostnad landade på 923 kronor per person. Av deltagarna körde 78 % bil till evenemanget medan bilåkandet bland publiken uppgick till hela 90 %.

En genomgående trend är att boendet förläggs så nära Vasaloppsarenan som möjligt. Malung-Sälen toppar listan när det gäller deltagare, uppenbarligen vill många bo nära startplatsen för de långa loppen och det ger alltså ett tydligt utslag. Mora ligger som väntat på en klar andraplats, men när det gäller publikens preferenser är förhållande det omvända. Då tycks närheten till målet vara en avgörande faktor och ungefär dubbelt så många valde därför Mora.

En klar trend kan spåras ifråga om arrangerade träningsläger. Från att bara 9 % deltagit i sådana 2009 har andelen sprungit upp till 23 % inför 2011 års Vasaloppsvecka.

- Här kan man söka förklaringen i en ökat urval av paketerade läger, säger Vasaloppets VD Jonas Bauer. Men det finns ändå en stor potential för ytterligare ökning framöver.

Kommunstyrelsens ordförande i Mora, Bengt-Åke Rehn (S) gläds åt de starka siffrorna:

- Vi behöver inte stå på Centralen för att locka besökare till området, istället kan vi tack vare Vasaloppet få dem att komma hit.

Hur kommer det då att se ut 2013?

- Jag skulle bli förvånat glad om deltagarsiffran då är lika hög som i år när vi hade en snövinter i hela landet, säger Jonas Bauer. Men vi kommer säkert att ligga stabilt över 50 000 i alla fall. Utläggen per person tror jag kommer att öka och 2013 har vi säkert också en undersökning för sommarveckan att se fram emot.

 

Se ett sammandrag av undersökningen här

 

Sven-Erik Nilsson 

   

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 8 juni 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... att Anders Ström 1931 var förste Morabo att vinna Vasaloppet?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213