Emil, Teskedsgumman och mycket annat

16 maj 2013
Vepa
Emil i Lönneberga
Björn Berg (1923-2008) är en av våra folkkäraste tecknare, mest känd för sina illustrationer till Emil i Lönneberga och Teskedsgumman. Men han har gjort så mycket mer och nu visas hela hans bredd i Zornmuseets sommarutställning.

Det är verkligen en tecknarnas gigant som nu kan beses i Mora. Vilket enklast bevisas av att han lämnat ungefär 300 000 alster efter sig. Något som fick museidirektör Johan Cederlund att häpna:

- Jag kom i kontakt med Olle Sandelin, en son till Björn Bergs fru, och på det sättet fick jag reda på att samlingen fanns. Trodde väl att det i och för sig skulle finnas en hel del att gå igenom, men att det skulle finnas 300 000 teckningar kunde jag aldrig drömma om.

Nu fanns det naturligtvis ingen möjlighet att titta på alla, men det blev ändå 208 stycken som lånades in, och av dem sitter 200 uppe i tre olika avdelningar inne på museet.

Alf Henriksson
- Det har varit en hel del jobb med utställningen, eftersom vi fått rama in ungefär 150 teckningar för att kunna visa dem i vår utställning. Den finns på två plan i huset, för vi hade ingen möjlighet att disponera tre rum i rad. Inte minst sommartid måste vi ha många Zorntavlor och dem kan man inte flytta hur som helst. Men alla besökare kommer att få en guide som anger var sommarutställningen finns.

Tecknarkarriären tidigt utstakad

Redan som 16-åring var skolan ett avslutat kapitel för Björn Berg. En framtid som konstnär hägrade och han skulle bli en av våra folkkäraste. Till Dagens Nyheter kom han som frilansande reportagetecknare redan 1952 och ett par år senare blev han mer eller mindre tvingad till fast anställning. Han kom sedermera att bli tidningen trogen i flera decennier. Redan från starten 1952 träffade han Alf Henriksson, dagsversen obestridlige kung, och under trettio år samarbetade de dagligen med en illustrerad vers på avdelningen Namn och Nytt. Men den spränglärde Alf Henrikssons författarskap var mycket större än så och i ett 30-tal böcker fortsatte samarbetet vidare under 40 års tid.  

Teskedsgumman
Teskedsgumman
Annat till trots, det är ändå som Emils tecknare Björn Berg har blivit mest känd. Den 22 december 1962 ringde Astrid Lindgren och övertalade honom om att rita till en bok som skulle komma ut hösten 1963. Sommaren det året tillbringade han i Småland, tecknande som vanligt i ett furiöst tempo allt som skulle kunna bli till nytta i projektet. Sonen Torbjörn fick stå som modell för det som så småningom blev Emil i Lönneberga och böckerna om denne illbatting har genom åren sålts i mer än 30 miljoner exemplar i 52 länder.

Emil fyller alltså 50 i år och det firas naturligtvis med utställningar på flera håll i landet.

- Men vi är de enda som visar på hela bredden av Björn Bergs konstnärskap, understryker Johan Cederlund.

Mora kyrka
1982, 1984 och 1985 var Björn berg utsändda av DN för att teckna Vasaloppet. Ett flertal verk kan beskådas på utställningen, exempelvis det här.

Inte bara Emil

Några år innan samarbetet med Astrid Lindgren hade en annan berömd författare hört av sig. Det var norrmannen Alf Pröysen som vill ha illustrationer till en bok om gumman som blev liten som en tesked. En idé som visade sig slå väl ut och Teskedsgummans äventyr blev så småningom 12 böcker och en populär julkalender 1967 med Birgitta Andersson i huvudrollen.

Med tanke på de yngre besökarna, som kan bli fler än normalt denna sommar, har Zornmuseet valt att hänga motiven med Emil och Teskedsgumman lite lägre än vad konstverk annars hängs.

- För vi hoppas ju naturligtvis att få se många barn under den här utställningen, säger Johan Cederlund.

 

Sven-Erik Nilsson

Bokbord
Ett bokbord med böcker om Emil och Teskedsgumman finns i entréhallen.
 

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 16 maj 2013.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

......Knausberget (787 m) är kommunens högsta punkt. Berget ligger väster om Ulvsjön, i den nordligaste delen av Mora kommun.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213