Vasaloppet körs programenligt

26 februari 2014

Tack vare stora insatser av maskiner och personal, liksom ett något förbättrat väderläge, kommer även det 90:e Vasaloppet att kunna köras. Även StafettVasan på fredag går som vanligt.

Det varma och blåsiga vädret de senaste dagarna med 5-7 plusgrader har gått hårt åt spåren. Vatten från ofrysta myrar har trängt in och blött upp underifrån, vilket gjort att dräneringsrör fått läggas in på flera platser. Situationen är bättre söder om Evertsberg, medan det finns en del större vattensamlingar längre norrut. På startfältet hade mycket vatten samlats eftersom smältvatten runnit ner från högre terräng och det innebar att området skottades av och dränerades under tisdagen.

Presskonferens snökris Visa större bild
Begrundar det besvärliga läget gör Anders Selling, VD Vasaloppet, Pia Hultgren, meteorolog SVT och Johan Eriksson, sportchef Vasaloppet.

- Där lägger vi nu snö igen, men det blir en del förändringar ganska direkt efter starten, säger Vasaloppets VD Anders Selling. Normalt har vi 52 spår en bra bit bort, men nu måste man åka på vänstra kanten av tjärnen och därför har vi fått gå ner till 20-25 spår. Det innebär i sin tur att flaskhalsen i backen efter vägövergången kommer att flyttas närmare starten.

Onsdag och torsdag kommer snö att läggas ut maskinellt på delar av av Vasaloppsspåret. Även mankraft med skyfflar kommer att engageras och för snöutläggning på de dåligt tillfrusna myrarna kommer en helikopter att anlitas. Den lyfter ungefär ett ton åt gången som sedan planeras ut och spårläggs. Det blir också några omdragningar av spåret, bland annat sju kilometer från starten där man drar det runt en vattenfylld myr.

- Vi får lite, lite kallare väder de kommande dagarna, meddelade meteorolog Pia Hultgren. Någon enstaka minusgrad ser det ut att bli nattetid, men på grund av molnigheten hindras utstrålningen som blir vid klart väder och ökar tillfrysningen.

- Vasaloppet har kämpat förr och nu ska vi göra det igen, avslutade Anders Selling. 2005 fick vi snölägga 86 kilometer av sträckan, men det behöver vi inte i år. Vi har faktiskt gott om snö, och även om det blir lite blött i spåren så ska det gå att åka i alla fall.

Vasaloppets webbplats

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 26 februari 2014.

Sök på webbplatsen

Visste du att...

.... Vasaloppet blev 1925 Sveriges Radios första direktsända idrottsevenemang utanför Stockholm?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213