Vasaloppets Vintervecka toppar listan över populära evenemang i Sverige

7 april 2009
Vasaloppsstarten 2009 Visa större bild

  - I så gott som samtliga fall - där det finns jämförelsetal - överstiger Vasaloppet avsevärt genomsnittet för stora evenemang i Sverige när det gäller deltagare och besökare, säger Fredrik Rubin på Rubin Research & Consulting.

Under årets Vasaloppsvecka, som lockade drygt 48 000 deltagare, var det 4 574 slumpmässigt utvalda svenska deltagare som svarade på en enkät om hur de upplevde sitt deltagande i något av loppen under Vasaloppets Vintervecka. Rubin Research & Consulting gör liknande undersökningar på de flesta av Sveriges stora evenemang. Det är deltagarevent som exempelvis Lidingöloppet, samt stora evenemang som Allsvenskan i fotboll.

Deltagarna har i enkäten har fått sätta betyg på en femgradig skala för vad de anser om olika delar av evenemangen. När det gäller områden som ”Helhetsintryck”, ”Arrangemang & organisation” samt ”Känslomässiga upplevelse” har Vasaloppet fått toppbetyg som vida överstiger jämförbara event i Sverige. Här är några exempel:

Helhetsintryck av eventet   
Medelvärde för alla undersökta event: 4,14
Medelvärde för deltagarevent: 4,33
Vasaloppets Vintervecka: 4,70

Arrangemang & Organisation   
Medelvärde för alla undersökta event: 4,14
Medelvärde för deltagarevent: 4,34
Vasaloppets Vintervecka: 4,70

Din känslomässiga upplevelse
Medelvärde för alla undersökta event: 4,09
Medelvärde för deltagarevent: 4,25
Vasaloppets Vintervecka: 4,50

Den sportsliga kvalitén
Medelvärde för alla undersökta event: 3.90
Medelvärde för deltagarevent: 4,03
Vasaloppets Vintervecka: 4,30

Fredrik Rubin kommenterar resultatet så här:

- Vi anser att Vasaloppets Vintervecka noterar anmärkningsvärt höga betyg när det gäller de ovanstående exempel. Vasaloppets Vintervecka får lika höga betyg för detaljer som Service vid kontrollerna samt tidtagning och resultat. Men dessa delar går inte att jämföra med andra event.

En annan intressant poäng i undersökningen är att kvinnor generellt sett ger Vasaloppets Vintervecka högre betyg än män. De äldre gav högre betyg åt spåren än de yngre medan de yngre gillade omklädningen och duschen mer än den äldre generationen. Av loppen i Vasaloppets Vintervecka får TjejVasan högst betyg.

- Vi konstaterar också att Vasaloppets Vintervecka har haft en positiv utveckling när det gäller nöjda deltagare. Vi har gjort liknande undersökningar från 2004 till 2009 och årets upplaga framstår totalt sett som den bästa upplagan under den undersökta perioden, säger Fredrik Rubin.


Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 7 april 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att...

...IFK Mora fick sin första svenska mästare 1918? Det var Petrus Axelsson som vann skridsko 1 500 meter.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213