Vasaloppsmuseet i nya kläder

20 februari 2013
Brink Visa större bild
I den stilrena museimiljön kan man jämföra Ernst Alms utrustning 1922 (längst till vänster syns skidor, skor och stavar) med Jörgen Brinks från 2012.

När Vasaloppets hus stod färdigt 1994 kunde besökarna också titta in i ett välfyllt museum som speglade loppets utveckling. Efter närmare 20 år var det dags att göra om hela utställningen.

Det har skett som ett led i den totala omgörningen av hela huset där i stort sett ingenting, utom ytterväggarna, påminner om hur det såg ut tidigare. 2000-talet med kraftigt ökade verksamhetsvolymer ställer helt andra krav på funktionalitet än vad de ursprungliga lokalerna kunde erbjuda och därför har huset varit en byggarbetsplats under lång tid. Ändå har personalen kunnat jobba kvar, trots de olägenheter som funnits.

Marianne och Karin
Marianne Karlsson Eriksson och Karin Green tittade på tidningsklippen om pappa Mora-Nisses bravader i skidspåren.

Vasaloppsmuseet var den del som först utrymdes när arbetena startade. Där skulle nu IFK Moras personal sitta framöver och museet fick därför flytta ner i källaren och bland annat ta den tidigare filmsalens utrymmen i anspråk. Här har ett modernt  museum växt fram, sparsmakat både i dekor och vad gäller antalet utställningsföremål. En stor den har självfallet ägnats åt "Mora-Nisse" som presenteras i tre gigantiska klippboksuppslag med klipp från den framgångsrika karriären. Där de nio Vasaloppssegrarna framstår som en bedrift som aldrig kommer att överträffas.

Bakom halvt genomskinliga draperier döljer sig vallor, pjäxor, skidor, klädsäckar och annat som förknippas med loppet. Ett smart drag som gör att museet ger ett mindre plottrigt intryck än vad som annars skulle vara fallet. Ett antal teveskärmar visar både gamla och nya filmer och en nyhet i museisammanhang är onekligen stakmaskinen där vem som helst kan testa sin stakförmåga. För att göra stakandet mer intressant finns en stor filmduk där upploppsrakan visas och man närmar sig målet i precis den fart som man stakar. Två personer kan tävla med varandra, 200 meter eller 400 meter, bara att välja.

Jon och Staffan Visa större bild
Jon Svensson, Vasaloppet, och Staffan Larsson, Vasaloppsvinnare 1999, tävlade i stakning. Och Staffan vann... Lägg märke till hans fighting face.
 

En del av museet finns också i den stora receptionen. Där visas en tidslinje över Vasaloppets utveckling under 90 år, med utrustningsdetaljer och fakta av skilda slag. Mitt på golvet finns en dessutom en dator laddad med resultatlistor från de olika loppen. På en annan vägg ses en tvådimensionell banprofil med beskrivning av de olika kontrollerna.

Det nya museet skiljer sig inte bara ifråga om lokal eller innehåll. Nytt är också att inträdet numera är gratis, något som säkert kommer att locka ännu fler besökare.

 

Sven-Erik Nilsson

Resultattavla Visa större bild
Här ser man det virtuella upploppet som man kan staka på. Resultaten visas också efter genomfört lopp.

  

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 20 februari 2013.

Sök på webbplatsen

Visste du att...

.... Vasaloppet blev 1925 Sveriges Radios första direktsända idrottsevenemang utanför Stockholm?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213