Vasaloppsvandrare från Bergslagen

28 september 2010

 
Vasaloppsleden 2010 Visa större bild

Deras längsta tur någonsin

All inclusive har blivit ett allt vanligare koncept inom charterturismen och nu har det nått ända in i Dalaskogarna. Det är företaget Dalaupplevelser som paketerat en vandring efter Vasaloppsleden så att deltagarna i princip bara behöver ta med sig handduk och toalettartiklar. I början av september var det premiär för det nya upplägget och först ut var nio spänstiga damer i den övre medelåldern, åtta av dem från Örebrotrakten och den nionde från Frövi i Västmanland.

- Vi vandrar i närområdet varje onsdag året runt, ungefär 12-13 kilometer varje gång, berättar ordföranden Annicka Forsling, ordförande i Bergslagens Vandrarförening. Dessutom går vi varje lördag under perioden augusti-december och mars-juni, då brukar de bli turer på 1½ till två mil. Vi har betat av Bergslagsleden och vi har också varit en hel del i Tiveden. Men det har alltid varit dagsturer, så nu kände vi för att vandra flera dagar i sträck.

Största möjliga bekvämlighet

Vasaloppsleden kändes som en intressant utmaning och man kontaktade därför Siljan Turism för att undersöka om det händelsevis fanns någon form av vandringspaket. Ett annat önskemål var att övernatta under lite bekvämare former än de som övernattningsstugorna efter leden kan erbjuda, i synnerhet som gruppen bestod av nio medlemmar plus guide. En del stugor har nämligen åtta bäddar och detta faktum skulle ha tvingat ett par personer att sova på golvet.

Gruppen kom till Mora med tåg redan vid lunchtid på måndag och under eftermiddagen åkte man vidare med buss upp till Hemfjällsgården i Transtrand där den första natten tillbringades. Vandringen startade på tisdag morgon under ledning av guiden Rolf Hammar, före detta generalsekreterare i Vasaloppet och därmed en idealisk följeslagare som kunde berätta allt som är värt att veta om den nio mil långa sträckan.

Så här såg programmet ut för resten av veckan:

  • Tisdag: Vandring Sälen-Mångsbodarna (24 km)
  • Onsdag: Vandring Mångsbodarna-Evertsberg (24 (km)
  • Torsdag: Vandring Evertsberg-Gopshus (18 km)
  • Fredag. Vandring Gopshus-Mora (24 km)

Avslutning med stil och klass

All inclusivevandring innebar att packningen kunde göras lätt och den som ville kunde dessutom utnyttja följebilen för att skicka det man inte ville bära med sig. Lunch och middag och frukostpaket ordnades genom lokala företag, sådana som förhoppningsvis ska få serva många fler grupper i framtiden. 

Efter avslutad vandring dukades en trerättersmiddag upp på MoraParken, en välförtjänt belöning efter äventyrets slut. Lika välförtjänt var den efterföljande övernattningen på MoraParkens Hotell innan det var dags att kliva på tåget hem igen. Och det var bara nöjda deltagare som summerade den gångna veckan:

- Det har varit fantastiskt bra att ha med en kunnig guide och att vi haft möjlighet att skicka med tyngre grejer med följebilen. Sedan har vi fått en fantastisk service hela vägen, så vi är verkligen helnöjda. Badat har vi också, i Evertsbergsjöarna vid Sundetkojan i fjortongradigt vatten!

 

Sven-Erik Nilsson

Vasaloppsleden 2010 Visa större bild
I mål efter fyra dagars vandring. Längst t.v guiden Rolf Hammar och längst t.h. Inger Rommedahl, Dalaupplevelser.

Deltog i vandringen gjorde Annicka Forsling, Berit Svensson, Louise Ornell, Gerd Lindh, Karin Lindberg, Gertrud Eriksson, Irene Eriksson, Gun-Britt karlsson och Britt Nykvist.  

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 28 september 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Mora IK fyllde 75 år 2010?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213