Vinterfest 2013 närmar sig

31 oktober 2012

Fem nya konsertlokaler

Biljettsläppet äger rum torsdagen den 1 november kl. 11.00 och som på beställning kom ett rejält snöfall ett par dagar innan och skapade den rätta vinterstämningen.

Varje år har hittills bjudit på nyheter, inte bara de självklara när det gäller artistuppbådet. Och 2013 kommer heller inte att vansläktas i detta avseende. Nya spelplatser tillkommer, gamla försvinner, och 2013 kommer musiken att flöda i fem hittills outnyttjade lokaler: Sollerö kyrka, Orsa missionskyrka, Fridhemskyrkan i Mora, Brittgården i Älvdalen och Östnors bygdegård i Mora.

Av dessa fem tillhör fyra olika religiösa samfund och har sin alldeles speciella förklaring.

- Årets tema "Rituals & faith" handlar i mycket om tro, öde och ritualer och av det skälet har vi valt fler religiösa lokaler än vanligt, förklarar projektledaren Anna Söderbäck. Men det gäller alltså bara 2013, det är ingen långsiktig inriktning på något sätt. Ifråga om spelplatser så kan man också notera att vi utnyttjar Moraparken mer än vanligt, bland annat till en fin konsert "Förbjudna riter" med Johan Norberg på gitarr och Jonas Knutsson på saxofon.

Vinterfest-2013 Visa större bild
Ett något bättre väder under Vinterfest än det här önskar Anna Söderbäck, projektledare, Caroline Smitmanis Smids, kulturchef i Mora, Håkan Fast, hotellchef Moraparken och Maria Bälter, marknads- och biljettansvarig Siljan Turism.

Fryksås utgår - Östnors bygdegård kommer

I Älvdalen har en kvällskonsert på lördagen varit en stående programpunkt men den har nu flyttats till kl. 13.00 och i den framträder de stora stjärnorna Martin Fröst (klarinett), Leif Ove Andsnes (piano) och Ann-Sofie von Otter (mezzosopran). Den tidigare bortvalda bygdegården i Östnor har äntligen fått status av konsertlokal och här kommer Olle Persson (baryton) att skapa ett skådespel kring karaktärer i Kung Eriks visor, tonsatta av Ture Rangström med text av Gustaf Fröding. Ovanpå detta tar han sig an det som i programbladet sägs vara "ett av den brittiska vokalkonstens mest utmanande verk, Sir Peter Maxwell-Davies Eight Songs for a Mad King, med libretto baserat på texter av den galne Kung Georg III".

Den som varit med förr på Vinterfest kommer möjligen att sakna konserten på Fryksås Hotell, men den enda anledningen till att den utgått är att det inte fanns någon artist som riktigt passade in i det sammanhanget. Saknas gör också fyrverkerishowen vid MoraParken, men kvar finns fackeltåget dit från kyrkan och "eld och is" i form av de välbekanta korgarna och den blåskimrande små tälten. Att Zornmuseet fått stryka på foten är har också en naturlig förklaring, där bygger man om för en stor utställning och kan därför inte härbärgera någon konsert.

Tidigare samarbeten kvarstår

Ytterligare en nyhet är att Siljan Turism kommer att erbjuda konsertpaket till två evenemang. Förutom boende och biljetter, som man tidigare sålt, ingår även mat och kringaktiviteter för dem som vill satsa lite extra under Vinterfest 2013.

- Vår målgrupp är sådana som brukar besöka större evenemang, plus besökare till Dalhalla som vi har registrerade hos oss, säger Maria Bälter, marknads- och biljettansvarig.

Samarbetet mellan Vinterfest och Favoritresor fortgår som vanligt och intresset från vännerna till Filharmonin och Radioorkestern är nu ännu större än tidigare. Inte mindre än 150 personer har aviserat sin ankomst.

På Mora Bibliotek och Kulturhus ställer Morakonstnären Kjell Janson ut glaskonst på temat "Rituals & faith" och till den änden byggs ett särskilt rum upp i Vasasalen. Vernissagen äger rum fredagen den 15 februari.

- Det här är det program som vår konstnärlige ledare Martin Fröst är mest stolt över sedan han började som konstnärilg ledare, berättar Anna Söderbäck. Och det är ett bra kammarmusikprogram, även om någon kan tycka att det är väl traditionellt. Martin kommer för övrigt att stå över Vinterfest 2014, för att sedan återkomma 2015 då festivalen firar sitt tioårsjubileum.

Se programmet för Vinterfest 2013

www.vinterfest.se

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 31 oktober 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Mora IK fyllde 75 år 2010?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213