Vinterfest värnar Ovansiljan

27 oktober 2010
Vinterfest 2011
Presenterade Vinterfest 2011 gjorde fr.v. Caroline Smids, Mora, Bigitta
Sohlberg, Mora, Imola Mokos, Mora, Staffan Becker, Musik i Dalarna, Karin
Booberg, Älvdalen, Anna Söderbäck, Mora och Kerstin Clazén-Franzon, Orsa.

- Vi släpper en femtedel av alla biljetter till invånarna här uppe redan den 1 november, säger Staffan Becker, chef för Musik i Dalarna. En vecka senare släpper vi resten. 

Det är alltså en femtedel av biljetterna till varje konsert som det handlar om och det här göra man för att få en bra uppslutning även bland lokalbefolkningen. Vissa konserter säljs snabbt slut, men nu finns alltså en liten gräddfil som de boende i Mora, Orsa och Älvdalen kan utnyttja.

Årets tema är "Bildmakaren" och det manifesteras i några  av konserterna, till exempel vid den stora invigningen i Mora kyrka då filmmusik av Aaron Copeland och Nino Rota framförs. "Play into my eye" är ett annat exempel och där visas både ett specialgjort bildspel och en film, förutom det musikaliska som exekveras av DalaSinfoniettan och den ryske violasten Maxim Rysanov.

Kathryn Stott
Kathryn Stott.

När Vinterfest äger rum för sjätte året i rad 2011 sker det som vanligt med ett uppbåd av internationella stjärnor. Som inte bara vill musicera utan också uppleva riktig vintermiljö. En ny Vinterfest bjuder självfallet också på en mängd nya artister. Mest bekant för en bredare allmänhet är säkert Orphei Drängar som i Älvdalens kyrka deltar i en konsert med titeln "Lux aurumque - Light and Gold". Men under de tre dagarna kan man också lyssna på den engelska pianisten Kathryn Stott, den tyska violinisten Julia-Maria Kretz, den franske violasten Antoine Tamestit och den finske cellisten Jan-Erik Gustafsson. För att nu bara nämna några ur det internationella uppbådet

Den svenska musikscenen bidrar med folkmusikgruppen Frifot där Evertsbergsbördiga Lena Willemark ingår tillsammans med Ale Möller och Per Gudmundson. Matilda Paulsson är en svensk mezzosopran och Tobias Ringborg delar sin tid mellan att vara dirigent och violinist. En given attraktion är  Martin Fröst, som förutom att sedan några år vara festivalens konstnärlige ledare också gjort bejublade framträdanden med sin klarinett.

Martin Fröst
Martin Fröst.

2011 är premiärår för en helt ny spelplats. Folkparken Skeer i Orsa påstås vara Sveriges vackrast belägna och det kan möjligen vara sant. Sant är under alla omständigheter att alla de tre konserterna i Orsa äger rum här, där också riktig vinterstämning ska möta besökarna. Den första konserten är redan på torsdag kväll den 10 februari och har titeln "Nära stjärnorna" Den är dessutom Vinterfests kammarmusikinvigning under ledning av SVT:S musikchef Camilla Lundberg.

- Då får jag också se min idé om flammande eldar runt Orsasjön förverkligas, säger projektledaren Anna Söderbäck. På åtta ställen ska vi ha rejäla kasar som brinner och efter konserten blir det ett eldkonstverk som lyser upp vid Skeer.

Även 2011 blir det många kringaktiviteter under de fyra februaridagarna. Projektet Musikom fortsätter och ger elever i de lokala musikskolorna chansen att gå på konsert tillsammans med en musikkompis från konservatoriet i Falun. Inte bara det, då ges också tillfälle att träffa artister och senare under våren blir det en träff i Falun i samband med att konservatoriet ger en konsert.

En workshop med RUM (Riksförbundet Unga Musikanter) har genomförts tidigare och den här gången är det Lena Lidström från Musikhögskolan som leder övningarna. Hon kommer att undervisa om pianot i socialt sammanhang och samlar därför ihop en mängd elpianon för att skapa en pianoorkester.

Varje kommun arrangerar också en utställning och Moras bidrag är fototävlingen "Play into my eye" som ger vinnaren 5 000 kronor. Juryn väljer även ut ett antal fotografier som kommer att visas i utställning på Mora kulturhus. Tävlingen är öppen för alla, men vänder sig främst till gymnasier och folkhögskolor. Tävlar gör man med fotografier inspirerade av musik, tagna det senaste året. Mora folkhögskola deltar för tredje året med en kringaktivitet och den här gången i samarbete med Mora konstförening och estetelever på S:t Mikaelsskolan. Konstföreningen har sökt och beviljats bidrag från Hälsofröet och resultatet blir bland annat en zoetrop - en apparat med vars hjälp illusionen av rörliga bilder uppstår – tillverkad av gymnasieelever. Dessutom ges en performance i kulturhuset på fredag eftermiddag i samband med vernissagen. 

Kommunerna har alltsedan starten sponsrat Vinterfest och någon ändring i det avseendet är inte aktuell. Tvärtom, ett treårigt samarbetsavtal har nyss tecknats med Mora, Orsa och Älvdalen.

- Vi är väldigt glada för avtalet som gör att vi kan planera långsiktigt på ett helt annat sätt än tidigare, säger Staffan Becker. Nu kan vi boka upp artister ända fram till 2013 och jag kan säga att vi redan idag har kommit en bra bit på vägen för 2012. 

Till Vinterfests hemsida och program

 

Sven-Erik Nilsson

Orphei Drängar
Orphei Drängar med dirigenten Cecilia Rydinger Alin.

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 27 oktober 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Vasamonumentet i Mora invigdes 1860, på den plats där Gustav Vasa enligt sägnen gömde sig i en källare undan sin förföljare?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213