Vinterns spårprioriteringar klara

20 december 2013
Pistmaskin

Ändrade ansvarsförhållanden

Vilka skidspår ansvarar Mora kommun respektive Vasaloppet för? Hur prioriteras spårningen?

Se där två frågor som de skidintresserade gärna vill veta svaren på när det snart är dags att sträcka ut i spåren. Nu finns svaren, för kommunen, Vasaloppsorganisationen, föreningslivet och näringslivet har enats om vem som spårar vad och i vilken ordning det ska ske. I år svarar kommunen för spårhållningen ända upp till Eldris där sedan Vasaloppet tar vid och fortsätter vidare mot Sälen. I fjol skedde överlämningen lite längre norrut, i Oxberg.

- Det här blir en tydligare gränsdragning eftersom den sker där spåravgiften och elljusspåret slutar, menar Vasaloppets arenachef Anders Holmberg.

Skidstadion prepareras först

När det gäller vilka spår som ska prioriteras har man beslutat att Mora skidstadion står först i kön. Där finns de flesta åkarna och området används dessutom flitigt av Skidgymnasiet, IFK Mora SK och Mora Biathlon. Prioriteringen gäller inte bara spårunderhåll utan också utkörningen av konstsnö, en vara som är en begränsad resurs i Mora. Konstsnön läggs i två etapper, på spåren vid skidstadion och i Vasaloppsspåret upp till Eldris. Även packning och spårning sker i etapper, med Mora skidstadion som prio ett.

- Vi har inte samma kapacitet som i fjällvärlden, säger kommunens fritidschef Lasse Ericsson. därför är det viktigt att vi använder våra resurser på smartast möjliga sätt och sätter in dem där de gör störst nytta. Och det känns bra att vi nu tagit ett gemensamt beslut som gäller hela säsongen.

Ny spårkarta

Nytt för säsongen är en spårkarta som inte bara visar spårsystemet utan också, på baksidan, innehåller att nödvändig information om snöprioritering, spårning och priser. Kartan är i form av "rivblock" så att det bara är att riva av en karta och ta med sig. Den finns att hämta på turistbyrån, i simhallen och i receptionen på Mora skidstadion.

Spårkarta

 

Sven-Erik Nilsson 

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 20 december 2013.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... IFK Mora fyllde 100 år 2009?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213