Sevärdheter

I Mora finns det det upplevelser för de flesta, oavsett om man söker lugn och harmoni eller hissnande fartupplevelser.

Zornsamlingarna

Anders Zorn levde mellan 1860 och 1920 är en av Sveriges genom tiderna internationellt mest kände konstnär. Berömmelsen fick han framförallt som porträttmålare, han hade en enastående förmåga att återge den avbildades karaktär och personlighet. Dessutom räknas han som en av de främsta genom tiderna inom estningskonstnen. I Sverige är han mest känd för sina folklivsmålningar som ofta skildrar det arbetande folkets liv både till vardags och i helg.

I dag kan vi se hur Morasonen Anders och hans maka Emmas levde och verkade genom att uppleva Zornsamlingarna som består av Zornmuseet, Zorngården, Zorns gammelgård, Zorns textilkammare och Gopsmor.

I anslutning till Zornmuseet finns en museibutik. Sommartid finns en barnverkstad för barn mellan 4 och 10 år. Tidsresan, ett historieäventyr, på Zorns gammelgård. Tillsammans med en guide får framförallt barn och ungdom se och känna hur livet levdes förr, prova kläder och mat mm.

Gesundaberget

Gesundaberget reser sig mäktigt mot skyn. Utsikten från toppen har belönats med tre stjärnor av Michelins "Green Guide" i alla riktningar.

Sagolandet Tomteland

Tomten bor i Mora, eller snarare vid Gesundabergets fot. Här kan man träffa honom, nissarna och de flesta karaktärerna från den nordiska sagovärlden. 

Dalahästtillverkning

I byarna Nusnäs och Färnäs tillverkas de världsberömda dalahästarna, de täljs och målas för hand. Nils Olsson hemslöjd, Grannas A. Olsson hemslöjd och Färnäs hemslöjd.

Vasaloppsmuseet

Museet finns i Vasaloppets hus i centrala Mora, bara några meter från den historiska målportalen med devisen: "I Fäders Spår för Framtids segrar". När Vasaloppets Hus invigdes 1994 öppnade även Vasaloppsmuseet i huset. Inför Vasaloppet vintervecka 2013 slogs portarna upp till ett nytt museum. Sedan dess har museet uppdaterats flera gånger och till vinterveckan 2017 öppnade en specialdel om ”Mora-Nisse”, Vasaloppets största profil genom tiderna.

Vasamonumentet

Monumentsbyggnaden uppfördes 1860 till 300-årsminnet av Gustav Vasas död för att hysa tre målningar av Edward Bergh, J.F Höckert och Kung Karl XV. Målningarna skildrar olika epoker ur Gustav Vasas äventyr i Dalarna. Byggnadens arkitekt är F. W. Scholander. 

Siljansfors

Siljansfors Skogsmuseum är ett friluftsmuseum där olika skogsanläggningar som t.ex eldpallkoja, kolmila och tjärdal är uppbyggda i sin naturliga miljö. Här finns även två utställningshallar som inbjuder till spännande upptäckter om skogbrukets utveckling under de senaste 100 åren.

Museet är uppbyggt runt ruinerna av Siljanfors järnbruk som var i drift under åren 1738-1876. Den mäktiga masugnen möter besökaren redan vid infarten till museet. Längre in i museiområdet möter man lämningar efter bessemer verk, stångjärnssmedja, bruksbostäder samt damm- och kanalanläggningar.

Alderängarna

Alderängarna ligger vid en utvidgning av Österdalälvens älvplan på ca 165 meter över havet. Här har ett flackt sand- och klappstenområde utvecklats på älvens nivå, medan omgivningen reser sig brant och här utgörs av Moradeltats finare sandavlagringar. På älvplanet dominerar idag de fuktiga lövskogarna som vuxit upp på den forna slåttermarken och längs vattenbanorna.

Anjosvarden

Anjosvarden är tillsammans med Våmhuskölen och Stopån ett sammanhängande skyddat område i utpräglad höglandsterräng i norra kommundelen, ca sju mil från Moras tätort. Storleken, väglösheten, det storslagna landskapet, mosaiken av myrområden, varder, sjöar, åar, vattenfall, lövbrändor och gammelskog gör att området rymmer ovanligt höga kvaliteter för friluftsliv, rekreation och naturvetenskap av just det slag som blir allt svårare att hitta inom landets gränser.

Mora outdoor

Moras fina möjligheter till utomhusaktiviteter och upplevelser i skog och mark presenteras på moraoutdoor.se. Vandring, löpning, cykling, golf, fiske, friluftsbad… Friluftsportalen ger dig tips på över två hundra aktiviteter och turer i olika svårighetsgrader. Mora Outdoor informerar även om flera av kommunens naturreservat och fäbodar.

 

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 24 maj 2018.

Sök på webbplatsen

Visste du att...

.... Vasaloppet blev 1925 Sveriges Radios första direktsända idrottsevenemang utanför Stockholm?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213