Margareta och Anna blev årets kulturpristagare

Kulturnämnden i Mora har utsett 2019 års kulturstipendiater. Det blev dräkt- och broderisömmerskan Margareta Djoos och Anna Mattsson Svensson som har skapat och driver troll- och clownstigen i Östnor.

Troll- och clownstigen i Östnor.

Troll- och clownstigen i Östnor skapades och drivs av Anna Mattsson Svensson.

”Det är två värdiga kulturpristagare. En upprätthåller vårt fina kulturarv och en bidrar till att skapa framtidens unga kultur. Gammalt och nytt, kulturarv och framtid möts. Båda gör föredömliga insatser för Mora”, säger kulturnämndens ordförande Bengt Jernhall (C).

Margareta Djoos är en av sex kvinnor i Sverige som innehar mästarbrev i broderi. Hon bär kulturarvet genom att hålla kurser i dräktsömnad och lära ut hur och när olika dräktdelar ska bäras. Margareta har också kurser i broderitekniker som svartstick, engelskt och vitbroderi. Dessutom håller hon brodericaféer på Mora kulturhus sedan sex år tillbaka.

Anna Mattsson Svensson ligger bakom projektet Troll- och clownstigen i Östnor. Det är en led i skogen, fylld med hinderbanor och skyltar med budskap att vara snäll mot skogen och respektera naturen. Troll- och clownstigen skapades 2012 och syftar till att ge barn en rolig upplevelse i skogen och uppmuntra till aktivitet.

Senast uppdaterad: 16 april 2019