Duschroboten Poseidon har börjat arbeta i Mora

Poseidon har anlänt till Mora kommun. Det är en robot som ska hjälpa äldre och rörelsehindrade med duschningen. Den är ett av många tekniska hjälpmedel som nu utvecklar omsorgen och Mora är först i Dalarna med en duschrobot.

Foto till vänster på duschroboten Poseidon. Foto till höger på Tim Eriksson som sitter i duschroboten.

Den nya duschroboten Poseidon ger de boende möjlighet att duscha mer självständigt. Till höger visar Jim Eriksson hur det ser ut när man använder Poseidon.

Duschroboten Poseidon kommer i första hand att användas på trygghetsboendet Noretgården, där de boende får möjlighet att duscha mer självständigt och när de själva vill. De som använder roboten får en ökad integritet.

”Jag tycker den är jättebra”, säger Jim Eriksson som bor på Noretgården. Han har redan hunnit testa Poseidon och kommer att använda den ofta, berättar han.

”Tidigare hade jag ett schema där jag bara fick duscha två gånger i veckan och med hjälp av personal. Nu kan duscha när jag vill och kan jag göra det helt på egen hand. Det är bra”, berättar Jim.

”Den är också enkel att använda tycker jag”, fortsätter han.

Poseidon kommer att användas på fler boenden i kommunen om den blir populär.

”Poseidon står för integritet och för att kunna få välja själv när man vill duscha. Det handlar om bland det mest privata vi har och det ska man kunna utföra i enskildhet. Men självklart finns också personal för den som behöver hjälp med dusch och tvätt”, berättar Emma Berglund, enhetschef för Noretgården och nattpatrullen på Mora kommun.

Duschroboten har kostat 250 000, men Mora kommun har fått hela summan i bidrag av staten. Det är hittills bara sju andra kommuner i Sverige som köpt in Poseidon och Mora är först i Dalarna.

”Det kanske tar lite tid innan det här slår igenom hos alla och i första hand kommer Poseidon att användas på trygghetsboenden, men duschrobotar kan mycket väl köpas in till andra boenden också. Det gäller att vara öppen för teknikutvecklingen, även inom omsorgen. Det händer mycket nu,” säger socialnämndens ordförande Malin Höglund (M).

Senast uppdaterad: 2 maj 2019