NyföretagarCentrum startar upp i norra Dalarna

Tillsammans med näringslivet och Företagarna startar Mora, Orsa och Älvdalens kommuner upp rådgivning för den som vill starta företag.

Therese Nielsen

Therese Nielsen, verksamhetsledare och rådgivare på nystartade NyföretagarCentrum norra Dalarna.

Från och med den 11 juni så kommer blivande företagare i Mora, Orsa och Älvdalens kommuner att kunna vända sig till NyföretagarCentrum norra Dalarna för rådgivning och stöd inför företagsstart. I Mora har man tidigare fått rådgivning på kommunens näringslivskontor men nu flyttas all nyföretagarrådgivning över till det nybildade NyföretagarCentrum norra Dalarna. Rådgivningen är gratis och kommer att finnas på plats i alla tre kommunerna.

Verksamhetsledare och rådgivare för NyföretagarCentrum norra Dalarna blir Therese Nielsen som är känd för Moraborna från Hotell Fridhemsgatan. Ett av kriterierna för att vara rådgivare i ett NyföretagarCentrum är att man själv driver ett företag och Therese är en driven och erfaren entreprenör som brinner för företagandet och att få se andra människor utvecklas och att få vara en del av deras resa.

Kommunerna i norra Dalarna har genom åren samverkat i olika EU-projekt där nyföretagarrådgivningen varit en del berättar Ulla Karlsson, som varit rådgivare i Mora sedan 2007. När vi inte längre kunde finansiera rådgivningen genom projekt så kändes det naturligt att vi vände oss till NyföretagarCentrum för att säkerställa att det finns en bra rådgivning i norra Dalarna. Det är bra att det även fortsättningsvis finns tillgång till rådgivning och stöd inför en företagsstart, det ger mer lönsamma företag med längre livslängd om företagaren är väl förberedd inför starten avslutar Ulla Karlsson.

Än så länge är NyföretagarCentrum norra Dalarnas hemsida under uppbyggnad, där kommer inom kort online-bokning för rådgivning att finnas. Fram till dess kan man följa uppbyggnaden av NyföretagarCentrum norra Dalarna på Facebook, länk finns här nedan.

Vad är NyföretagarCentrum?

NyföretagarCentrum Sverige ägs av stiftelsen Svenska Jobs and Society. NFC har 90 lokalkontor runt om i Sverige med 200 kommuner som medlemmar. Varje kontor består en lokal ideell förening som bedriver verksamhet genom rådgivning till blivande och nya företagare samt annan verksamhet som främjar nyföretagande och företagsamhet.

Verksamheten ser lite olika ut på de olika lokalkontoren, men kärnverksamheten är rådgivning inför start och köp av företag. Rådgivningen är i sin helhet kostnadsfri och finansieras genom intäkter från samarbetspartners, uppdragsverksamhet och medlemsavgifter. Hälften av finansieringen kommer från näringslivet och hälften från kommunerna. All den finansiering som dras in stannar i den lokala föreningen, ingen ersättning eller liknande betalas till NyföretagarCentrum Sverige. Den centrala organisationen stödjer det lokala NFC med utbildningar, hemsida, CRM-system, erfarenhetsutbyten etc.

I Dalarna finns sedan tidigare ett NFC i Avesta, Falun och Ludvika samt ett gemensamt NFC för Borlänge, Gagnef och Säter.

Senast uppdaterad: 15 maj 2019