Britt-Marie Nilsson och Hiroko Nishikawa blev årets kulturstipendiater

Kultur- och fritidsnämnden i Mora har utsett 2019 års kulturstipendiater. Det blev Britt-Marie Nilsson, mer känd som Britta i Dalarna, och saxofonisten Hiroko Nishikawa som fick årets kulturstipendium.

Foto på Britt-Marie Nilsson där hon målar och foto på Hiroko Nishikawa stående med sin saxofon.

Britt-Marie Nilsson (foto: Håkan Olsén) och Hiroko Nishikawa (foto: Ola Höglund)

Varje år delar Mora kommun ut två kulturstipendier på 10 000 kronor. Kulturstipendierna kan tilldelas personer som bor i eller har nära anknytning till Mora och som har visat god kvalitet i sitt konstnärliga skapande. Med stipendierna vill kultur- och fritidsnämnden uppmuntra till utveckling inom det konstnärliga området.

Britt-Marie Nilsson, mer känd som Britta i Dalarna, har under de senaste 15 åren arbetat med Dalarnas folkkonst kurbitsmåleri, både genom att utveckla sin egen konstform men också genom att hålla kurser och workshoppar. Stipendiet vill Britt-Marie använda för att vidareutbilda sig i kulturmåleri.

Hiroko Nishikawa är saxofonist och kommer ursprungligen från Japan men är sedan 2013 bosatt i Vattnäs. Hon har bland annat studerat på en fyraårig eftergymnasial jazzutbildning och deltagit på jazzfest i Vattnäs konsertlada. I höst kommer hon även att kunna ses på Mora bibliotek och kulturhus där hon är en av artisterna, i en konsertserie om fyra, som utforskar skilda musikaliska genrer. Hiroko vill använda stipendiet till att köpa studiotid och spela in en jazzskiva tillsammans med andra jazzmusiker.

Senast uppdaterad: 20 maj 2019