• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Första- och andrapris till skolor i Mora kommun i tävlingen Skogens mästare

Första- och andrapris till skolor i Mora kommun i tävlingen Skogens mästare

Tävlingen Skogens mästare anordnas över hela landet med fokus på att lära ut basfakta om skogen. I Dalarna-Gävleborgs upplaga av tävlingen gick förstapriset till Venjans skola och andrapriset gick till Sollerö skola.

Elever som vunnit 1:a och 2:a pris i tävlingen Skogens mästare 2019

Venjans skola kammade hem förstapriset på 10.000,- i tävlingen Skogens mästare 2019 och Sollerö skola tog hem andrapriset på 5.000.-.

Tävlingen arrangeras varje år av Skogen i Skolan, som är ett nationellt samverkansprogram mellan skolan och Sveriges skogliga intressenter. Skogens mästare är en tävling om skog för årskurs 6 och pågår under sex veckor, från vecka 11 fram till finalen vecka 20. Till grund för tävlingen ligger Boken om skogen, en lärobok med basfakta om skog och skogsbruk. Alla deltagande skolor får klassuppsättningar av boken helt gratis. Verksamheten, som bedrivs på skolans villkor, startade 1973 med en pedagogisk idé att så långt som möjligt koppla samman teori och praktik. För att nå målet om ökad kunskap och ökat intresse för skogen använder Skogen i Skolan utomhuspedagogiken som redskap.

Finalen, som hölls på Älvdalens utbildningscentrum, föregicks av en kvalificeringstävling där fyra klasser blev uttagna, varav Venjan och Sollerö skola var två av klasserna.

Klasserna hade läst på inför kvalificeringen och därefter fick de frågor som alla fick svara på enskilt.  Efter det fick klasserna besked om de blivit uttagna.

Inför tävlingen fick klasserna i uppdrag att antingen göra ett studiebesök inom förädlingsindustrin eller ett arbete om Allemansrätten.  Lagen som bestod av fyra elever, blandat flickor och pojkar, valdes ut genom lottning att representera klassen och åka till Älvdalen för slutfinalen.

Från stock till virke

I Venjans skola bestämde sig eleverna för att följa virkets väg, från skogen till sågverket, genom filmkameran. Virket/skogen i Venjan, transporten till sågverket samt virkets behandling på sågverket dokumenterades, redigerades samt las upp på YouTube med titeln ”Från stock till virke”. Alla elever i klassen hjälptes åt med frågeställningar till chauffören inför lastningen av virket samt studiebesöket på Fiskarhedens sågverk.

De elever som deltog i finalen i Älvdalen var; Erik och Alfred Eriksson, Melker Jonsson-Bixo samt Moa Krönström. Prispengarna, 10.000 kr, kom överraskande men lägligt då temat skogen även innebar en studieresa till bl.a. Gruvöns pappersbruk i Grums, Värmlands Län, veckan efter. Studieresan blev även den en fullträff med glada elever som själva kunde bekosta hela resan, med diverse studiebesök, i 4 dagar.

Studiebesök till Mas-stugan

Sollerö skola valde att göra ett studiebesök kring förädling på Mas-stugan, Sollerön. Studiebesöket dokumenterades och skickades in till finalen med text och bild. Hela klassen hjälptes åt med dokumentationen av studiebesöket. De fyra som åkte till finalen från Sollerö skola var Alfred Danielsson, Emma Stenback, Lina Börjesson Sohlin och Johanna Liljengren.

— Prispengarna på 5.000 kronor blir ett välkommet bidrag till klassresan i juni då eleverna ska resa till Idre fjäll under nationaldagshelgen, säger lärare Britt-Marie Dalebjer.

Senast uppdaterad: 4 juni 2019