Ökat valdeltagande i Mora i EU-valet

Valdeltagandet i Mora ökade med nästan 6,5 procent i valet till Europaparlamentet. Moras valdeltagande hamnade på 51,61 procent, vilket är lite under riksgenomsnittet på 55,27 procent.

Foto på valnämnden i Mora kommun när de kontrollräknade rösterna till Europaparlamentet.

Valnämnden i Mora kommun gör kontrollräkning av rösterna till Europaparlamentet.

Totalt röstade 8236 personer i Mora kommun, vilket är 1044 fler röstande än vid valet 2014. Det framgår när valresultatet nu är fastställt och kontrollräkningen gjord.

”Det är glädjande att fler väljare gör sin röst hörd till Europaparlamentsvalet, både vid förtidsröstningen och under valdagen”, säger valsamordnare Joakim Nässén på Mora kommun.

”Vi har haft utökade tider för förtidsröstning denna gång och även arrangerat EU-debatt på gymnasiet och webb-TV-sänd debatt i kommunfullmäktige. Kanske har det bidragit till det högre valdeltagandet”, fortsätter Nässén.

I valet i Mora till Europaparlamentet blev Socialdemokraterna största parti med 23,66 procent (1949 röster), före Sverigedemokraterna på 21,67 procent (1785 röster) och Centerpartiet på 14,11 procent (1162 röster).

Illustration över Mora kommuns röster i valet till Europaparlamentet

Valresultatet i Mora kommun. Illustration från Valmyndighetens webbplats.

Senast uppdaterad: 5 juni 2019