Se frukostseminariet om flygets betydelse i Dalarna

Den 14 oktober samlades nationella och lokala politiker samt representanter för industrin och besöksnäringen i Dalarna på Mora flygplats. Syftet var att diskutera flygets betydelse för näringslivet och hur omställningen till mer hållbara flyg kan se ut. Vi filmade seminariet, du hittar länkarna här.

Skärmklipp från frukostseminariet om flygets betydelse

Industrin och näringslivet i Dalarna är idag starkt beroende av goda förbindelser till omvärlden. Bland annat ägare, kunder och specialistkompetens finns ofta på andra platser i Sverige och runt om i världen. Goda flygförbindelser är därför viktigt för näringslivets konkurrenskraft.

Samtidigt behöver flygets utsläpp minska. Elektriska flygplan, biobränslen och mer effektiva flygplan är några tekniska utvecklingar som kan minska flygets klimatavtryck under de kommande åren.

För att diskutera dessa frågor samlades nationella och lokala politiker samt representanter för industrin och besöksnäringen i Dalarna på Mora flygplats för ett frukostseminarium, arrangerat av Mellansvenska Handelskammaren.

Under seminariet talade bland annat kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C), Jon Hansson, VD på Siljan Timber, Thomas Nielsen ordförande för Företagarna och Peter Larsson, VD för Svenska regionala flygplatser.

”Just flyget som har fungerat här i många år har gjort att vi har många fina företag här som fungerar väldigt bra och har lyckats bli både internationella och globala tack vare att det har funnits en fungerande tillgänglighet. Nu har inte det fungerat så bra det senaste året och vad har det fått för konsekvenser för oss? Ja, allt fler företag tvingas öppna kontor på andra ställen. Det som har hänt är att de som behöver ha kontakter med kunder eller leverantörer eller nya affärsrelationer kan inte fungera här ifrån, vilket är oerhört allvarligt”, sa kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C) under seminariet.

”De mindre företagen är precis som alla andra företag beroende av fungerande infrastruktur. Flyget har gjort det möjligt för nyckelpersoner i de här mindre företagen att ta sig in och ut i Mora eller gjort att de kan ta in spetskompetens på kort tid men den möjligheten finns ju inte idag”, sa Thomas Nielsen, ordförande för Företagarna.

Du kan se seminariet på Näringsliv Moras Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På grund av tekniska problem var inspelningen tvungen att pausas efter cirka en timme. Inspelningen återupptas sedan i nästa videoklipp.

Inspelning av frukostseminariet om flygets betydelse del 1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Inspelning av frukostseminariet om flygets betydelse del 2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 20 juli 2020