Läs om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset, även kallat Covid-19.

Nya rutiner för de som får matlådor till hemmet

Matlådorna till de som har ordinärt boende, alltså i hemmet kommer i fortsättningen att levereras från affärer, butiker och i vissa fall från näringsidkare som restauranger. Även i fortsättningen kommer Samhall att stå för leveranserna till hemmen. Det är resultatet av ett beslut om nya riktlinjer för matdistribution i kommunen.

En gammal kvinna äter mat

Hittills har maten kommit från det centrala köket på Mora lasarett och som drivs av Region Dalarna, tidigare landstinget. Matlådorna har haft ett fast pris och möjligheten att kunna välja maträtt har varit begränsad.

Beslutet av de nya riktlinjerna innebär att de som behöver få hem matlådor fortfarande ska få det, men att de kan påverka innehållet i portionerna och vad maten får kosta. Många butiker och restauranger erbjuder idag färdig mat och utbudet av olika rätter och typer av mat har ökat markant. Det finns alltså betydligt bättre möjligheter att kunna påverka varifrån maten ska komma, vad matlådorna ska innehålla, samt priset för varje portion.

Det kommer också att finnas möjligheter för enskilda näringsidkare, exempelvis restauranger att erbjuda egna hemleveranser av färdig mat.

Beslutet har fattats av den gemensamma nämnden för social myndighetsservice, där Mora ingår tillsammans med Orsa och Älvdalens kommuner. Beslutet gäller de som har biståndsbeslut i så kallat ordinärt boende, alltså bor i hemmet.

Alla de i Mora som idag får matlådor hem kommer att bli kontaktade av kommunen. Vid det tillfället blir det tillfälle att gå igenom behov och önskemål att diskutera hur matleveranser ska ske och varifrån maten kommer.

I Mora är det Samhall som sköter leveranserna av matlådor och som även gör inköp av övriga varor för den som behöver. Samhall kommer att fortsätta med den tjänsten. Tanken är att Samhall ska kunna hämta maten i samma butiker där de gör de övriga inköpen av livsmedel.

”Det här ett beslut som vi tror blir både bättre och billigare för den enskilde”, säger Anette Eriksson (S), ordförande i den gemensamma nämnden för social myndighetsservice för Mora, Orsa och Älvdalens kommuner.

”För kommunen blir det också mer effektivt eftersom matlådorna nu kan hämtas på samma turer i de näringsställen där de andra inköpen av varor görs”.

”De som har behov av att få matlådor levererade till hemmet, kommer att få det också i fortsättningen”, säger Anette Eriksson.

Senast uppdaterad: 22 januari 2020