Läs om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset, även kallat Covid-19.

Så får du använda fyrverkerier under nyår

Från och med 1 juni krävs både tillstånd från kommunen samt särskild utbildning för användandet av raketer med styrpinne. I Mora kommun får du använda övriga fyrverkerier utan polisens tillstånd från klockan 21.00 på nyårsafton till 01.00. På vissa platser är det dock helt förbjudet att använda alla typer av fyrverkerier.

Fyrverkerier

Fyrverkerier med styrpinne

Från och med 1 juni 2019 krävs både tillstånd från kommunen samt särskild utbildning för användandet av raketer med styrpinne. Kravet gäller även raketer som är inköpta före lagändringen. Övriga typer av fyrverkerier påverkas inte av den ändrade bestämmelsen.

Du kan läsa mer om de nya reglerna på MSB:s webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så får du använda fyrverkerier i Mora kommun

Hur du får använda fyrverkerier och pyroteknisk utrustning i Mora kommun är fastställt i kommunens allmänna loka ordningsföreskrifter. Under nyårsafton gäller följande:

• Det är förbjudet att använda alla typer av fyrverkerier och pyroteknisk utrustning vid kyrkogårdar eller inom 200 meter från Mora lasarett och särskilda boenden för äldre.
  • På övriga platser får du använda fyrverkerier utan styrpinne och andra pyrotekniska varor utan polisens tillstånd mellan 21.00 och 01.00 på nyårsafton om det inte innebär risk för skada eller beaktansvärd olägenhet för person eller egendom. Vid övriga tider krävs tillstånd från polisen.

Råd för ett säkrare fyrverkeri

Brandkåren Norra Dalarnas webbplatsöppnas i nytt fönster hittar du tips på hur du använder fyrverkerier på ett säkert sätt.

Senast uppdaterad: 29 juni 2020