Information om coronaviruset
Läs om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset.

Information om coronaviruset

Den här informationen är uppdaterad: 2020-04-02

Mora kommun samordnar sina åtgärder med Länsstyrelsen Dalarna och övriga aktörer länet och följer rekommendationerna från nationella statliga myndigheter som Folkhälsomyndigheten. Här hittar du information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

En person håller ett förstoringsglas över ordet "virus"

Vem ska jag kontakta?

De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka och behöver inte kontakta vården. Ring 1177 eller en vårdcentrallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om du känner dig mycket sjuk. Om du har mycket svårt att andas, ring 112.

För att undvika smittspridning är det viktigt att du ringer först och inte åker direkt till en vårdcentral eller akutmottagning.

Allmänna frågor
Läs mer på Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om du har allmänna frågor om covid-19. Du kan även ringa telefonnummer 113 13.

Övriga frågor som direkt involverar Mora kommun besvaras på den här sidan. Om du upplever att du ändå inte får svaren du är ute efter går det bra att ställa dem i det fästa inlägget om coronaviruset på Mora kommuns Facebook-sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Informationmaterial på olika språk
Folkhälsomyndigheten har tagit fram informationsmaterial om coronaviruset samt en video om hur du skyddar dig och andra från smittspridning, som du till exempel kan dela i sociala medier. De har även informationsmaterial om covid-19 samt information om hur du kan skydda dig och andra från smitta på flera olika språk.

Folkhälsomyndighetens affisch om god handhygien finns också på flera språk:

Länsstyrelserna har informationsmaterial om hur du skyddar dig och andra från coronaviruset på flera olika språk:

Mora kommun har tagit fram en enkel informationsaffisch om hur du skyddar dig från coronaviruset, riktat mot till exempel skolor. Affischen är fri använda.

Teckenspråkstolkad och syntolkad information
På Krisinformation.se finns teckenspråkstolkad och syntolkad information om covid-19.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information till barn
Bris har tagit fram en sida med frågor och svar om coronaviruset, riktat till barnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Barn kan också höra av sig till Bris med sina funderingar via telefon, chatt eller mejl.

Tips på hur du som vuxen kan prata med barn
Bris har i samarbete med krisinformation.se tagit fram råd om hur du som vuxen kan prata med barn om coronavirusetlänk till annan webbplats.

Information till företagare
Vi har samlat information till företagare under coronakrisen på vår webbplats, där förtydligar vi också några av åtgärderna vi gör för underlätta för Moras näringsliv under krisen.

verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns myndighetsinformation till företagare om coronakrisen.

Ett nytt coronavirus, covid-19 identifierades under januari 2020 i staden Wuhan, provinsen Hubei, Kina. Symtomen vid infektion med covid-19 varierar från lindriga besvär i form av feber, hosta och muskelvärk till allvarligare lunginflammation.

Så hanterar Mora kommun spridningen av coronaviruset

Mora kommun samordnar sina åtgärder med Länsstyrelsen Dalarna och övriga länet och följer rekommendationerna från andra statliga myndigheter. Det är Region Dalarna som är ansvarig för sjukvården i länet.

Mora kommun har tagit fram en pandemiplan för att ha beredskap om många anställda blir sjuka och hur vård och omsorg kan klaras för de som kommunen har ansvar för.

Besöksförbud på kommunens boenden

Regeringen har den 30 mars beslutat att införa besöksförbud på alla äldreboenden i Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Besöksförbudet gäller från och med onsdagen 1 april. Detta gäller särskilda boenden, gruppbostäder för äldre och trygghetsboenden i hela kommunen.

Gymnasieskolan övergår till distansundervisning

Gymnasieskolan har från och med onsdag 18 mars övergått till distansundervisning för de elever som har möjlighet.

Förskolor och skolor i Mora kommun

Kommunens förskolor och skolor håller öppet som vanligt och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Barn som är friska ska gå till skolan, det gäller även om en anhörig är sjuk.

Om du eller ditt barn har symtom som hosta, andningssvårigheter och feber: ring 1177 för att få vägledning. Alla kan också följa rekommendationerna att tvätta händerna, nysa och hosta i armvecket och stanna hemma om du är sjuk. 

Mora kommun förbereder för eventuell stängning av skola och förskola
Regeringen har förberett för att skolor och förskolor i Sverige ska kunna stängas på grund av coronasmittan. Ett sådant beslut kan komma med kort varsel och därför har vi i Mora kommun förberett för konsekvenserna av en eventuell stängning. De föräldrar som har samhällsviktiga arbeten har uppmanats att anmäla det för att barnen ska beredas plats på förskola och fritidshem.

Barn med 15-timmarsplats ska stanna hemma
För- och grundskoleförvaltningen har beslutat att de vårdnadshavare som idag har en 15-timmarsplats för sina barn ska hålla sina barn hemma från måndagen den 23 mars. Beslutet gäller exempelvis föräldralediga och arbetssökande som har sina barn på förskolan 15 timmar i veckan.

Paket av åtgärder för att underlätta för Moras näringsliv under krisen

Mora kommun tar nu till en rad åtgärder för att underlätta för företag och föreningar under coronakrisen. Handel och näringsliv är hårt drabbat av nedgången och kommunen försöker nu från sin sida mildra den svåra ekonomiska situationen. Förlängda betalningsdatum och fri parkering på kommunens P-platser är några av åtgärderna.

Stanna hemma om du känner dig sjuk

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.

Med anledning av covid-19 har regeringen meddelat att karensavdraget tillfälligt slopaslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster genom att staten betalar ut sjukpenning för första dagen i sjukfallet.

Personer över 70 år bör begränsa sociala kontakter

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu personer över 70 år att begränsa sina nära kontakterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med andra så långt som möjligt de kommande veckorna. Det innebär bland annat att man så långt som möjligt ska undvika folksamlingar som kan uppstå i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler.

Tänk över om resan verkligen är nödvändig

Inför ledigheter och under påsken är det viktigt att tänka igenom om planerade resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man ska tänka igenom om resanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till exempelvis storstäderna, till fjällanläggningen eller till någon annan populär semesterort där många människor träffas på samma plats, är nödvändig att genomföra. Den som är sjuk ska inte resa alls.

UD:s råd vid resor

Utrikesdepartementet, UD, avråder från alla icke nödvändiga resor till alla länder, från och med den 14 mars. Avrådan gäller till och med den 14 april, då en ny bedömning kommer att göras. Icke nödvändiga resor kan vara turistresor och liknande.

Vidare avråder UD från alla resor till Iran och Hubei-provinsen i Kina.

Så undviker du smitta

En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
  • Försök att hålla avstånd till andra människor när du vistas i exempelvis butiker, restauranger och kollektivtrafik.
  • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra. Stanna hemma tills du varit fri från symtom i två dygn.

Dela endast bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Senast uppdaterad: 2 april 2020