Så blir skolavslutningarna i Mora

Mora gymnasium och grundskolan i Mora har fattat beslut om skolavslutningarna med tanke på coronasituationen. Gymnasiet kommer att ha en digital mösspåtagning, men ingen mottagning i Tingshusparken och studentflaken är förbjudna. Grundskolorna har avslutningar i respektive klassrum, alternativt utomhus, men utan vårdnadshavare.

Glada studenter

Tillfälligt stopp för studentflak

Transportstyrelsen har den 13 maj beslutat att det inte kommer kommer vara tillåtet att åka studentflak i år.

Grundskolan upp till klass 9 kommer inte att ha några digitala sändningar från sina skolavslutningar, med tanke GDPR och den personliga integriteten. Inga vårdnadshavare kommer att bjudas in till avslutningarna, som kommer att hållas i varje klassrum. Eventuellt kan ceremonin ske utomhus, men med hänsyn till 50-personersregeln och fortfarande utan vårdnadshavare.

Istället kommer en avslutningsfest att arrangeras när coronafaran är över, till exempel till terminsstarten eller mitt i höstterminen. Även 9:orna kommer att bjudas in till den.

Traditioner på varje skola kommer att följas i den mån det är möjligt. Varje rektor beslutar om tid och längd för avslutningen på sin skola.

Gymnasiet

När det gäller Mora gymnasium kommer det att bli en digital mösspåtagning och en mindre avslutning med utspring i varje klass.

I övrigt följer Mora gymnasium Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer för arrangemang i samband med studenten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det innebär att skolan inte kommer att arrangera de traditionsenliga aktiviteterna under studentveckan, som till exempel drakkampen.

Paraden genom Mora med mottagning för vänner och familj i Tingshusparken är inställd.

Det blir inte heller några studentflak.

”Skolan är egentligen stängd, men regeringen och Folkhälsomyndigheten har öppnat upp för mindre klassvisa firanden för årskurs tre på plats i skolan på studentdagen. Det vill vi försöka göra så bra som möjligt”, säger gymnasiechef Lena Rowa.

Utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer har skolledningen beslutat att arrangera följande studentaktiviteter:

  • Digital mösspåtagning den 4 juni.
  • Klassvis avslutning på studentdagen den 12 juni. Det kan också bli aktuellt att dela upp firandet på två dagar, även den 11 juni.

En mindre avslutning i varje klass ger studenterna möjlighet att komma tillbaka till skolan för att säga hejdå till sina klasskamrater och lärare. I samband med detta delas även stipendierna ut.

Det blir fotografering och något lättare att äta och dricka, men ingen lunch.

Utspring kommer att ske klassvis. Ett begränsat antal anhöriga har möjlighet att ta emot studenterna på plats. Det handlar inte om en större gemensam mottagning och gymnasiet återkommer om antalet anhöriga per elev.

Senast uppdaterad: 28 maj 2020