Läs om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset, även kallat Covid-19.

Riskgrupper inom dagliga verksamheter får annan sysselsättning

De personer som har en flerfunktionsnedsättning och får sysselsättning inom Mora kommuns dagliga verksamheter kommer nu få aktivering i hemmet istället. Detta efter ett förtydligande om riskgrupper från Socialstyrelsen. Kommunen förbereder även för fler platser på korttidsboendet Gläntan.

Foto från den dagliga verksamheten Komverk.

I Mora kommun erbjuds ett antal olika dagliga verksamheter för personer med funktionsnedsättningar, bland annat Komverk där deltagarna arbetar med paketering och montering.

Socialstyrelsen har kommit med ett förtydligande angående riskgrupperlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som riskerar att drabbas av allvarlig sjukdomsutveckling vid covid-19. Utifrån förtydligandet ingår nu personer med intellektuell funktionsnedsättning och rörelsenedsättning (flerfunktionsnedsättning) till riskgruppen. Men anledning av detta kommer de personer som ingår i riskgruppen och som har sysselsättning inom Mora kommuns dagliga verksamheter att få aktivering i hemmet istället. Det innebär också att delar av personalen från de dagliga verksamheterna kommer att utföra sitt arbete på gruppbostäderna.

Fler korttidsplatser förbereds på Gläntan

På grund av den ökade belastningen på sjukvården kommer det finnas ett större behov av korttidsplatser. Därför förbereder nu kommunen för att kunna ta emot fler patienter på korttidsboendet Gläntan. Det finns ännu inget bekräftat fall av covid-19 inom Mora kommuns verksamheter, men lokalerna förbereds redan nu för att kunna ge vård till de patienter kommunen ansvarar för.

Senast uppdaterad: 6 maj 2020