Pär Johansson utsedd till årets miljöpristagare

Mora Orsa miljönämnd har beslutat att utse Pär Johansson till miljöpristagare 2020. Han tilldelas priset dels för sitt fantastiska naturfoto som han delat med sig av vid välbesökta bildvisningar och dels för sitt engagerade, ihärdiga arbete för kungsörnen i Dalarna.

Bild

Årets miljöpristagare Pär Johansson i sitt rätta element. Fotograf: Thomas Westin

Under våren har vi tagit emot flera nomineringar till miljöpriset. Miljönämnden fastnade för den nominering som beskrev Pärs fotografi som ett ”genialiskt sätt att genom linsens öga fånga Dalarnas vackra, orörda natur.”

Vid bildvisningarna har han valt ut musik till bilderna som skapar en helhetskänsla för mottagaren. Pär förklarar i en artikel i Mora Tidning i januari i år att ”tanken är att man ska sjunka in i bilderna och slappna av, känna pulsen gå ned och låta stressen försvinna.”

Under många år har Pär även jobbat med inventering av kungsörn i Dalarna. Tillsammans med Leksands fågelklubb jobbar han också med utfodring av örnar under vinterhalvåret. Utfodringen hjälper nordiska havs- och kungsörnar att överleva vintern genom att erbjuda dem säker tillgång till giftfri föda.

Pärs bilder finns också med i boken ”I vargens spår” som kom ut i början av 2000-talet.

Flygande kungsörn med vinterskog i bakgrunden

Kungsörn vid vinterutfodringen i Leksand. Fotograf: Pär Johansson

Senast uppdaterad: 19 maj 2020