Läs om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset, även kallat Covid-19.

Sara Mörk och Hilla Aspman blev årets kulturstipendiater

Kultur- och fritidsnämnden i Mora har utsett 2020 års kulturstipendiater. Det blev dansaren Sara Mörk och fotografen Hilla Aspman som fick årets kulturstipendium.

Foto på Sara Mörk och fotografi av Hilda Aspman

Till vänster, dansaren och koreografen Sara Mörk. Till höger, fotografi av Hilla Aspman.

Varje år delar Mora kommun ut två kulturstipendier på 10 000 kronor. Kulturstipendierna kan tilldelas personer som bor i eller har nära anknytning till Mora och som har visat god kvalitet i sitt konstnärliga skapande. Med stipendierna vill kultur- och fritidsnämnden uppmuntra till utveckling inom det konstnärliga området.

"Det är två värdiga och kompetenta kulturstipendiater som representerar ett intressant kulturlandskap i Mora", säger kulturnämndens ordförande Bengt Jernhall (C).

Kultur- och fritidsnämndens motiveringar till årets kulturstipendium lyder som följer:

Sara Mörk är dansare och koreograf med erfarenheter från projekt och verksamheter såväl lokalt som nationellt och internationellt. I sin praktik finns ett tydligt konstnärligt uttryck där kropp och rörelser blir till gestaltande material. Med sin bredd rör hon sig mellan danslokalen och det offentliga rummet – och vidare in i den digitala världen. Genom utvecklade idéer kring digital delaktighet har hon en stark konstnärlig identitet som är aktuell i såväl samtid som framtid. Inspirationen från John Cages ”tysta” komposition ger även hennes praktik en direktlänk till konsthistorien. Vi ser ett brett konstnärskap med pedagogiskt intresse och utvecklingspotential inom såväl dans som koreografi. Med rötter i Våmhus folkdanslag, Mora dansklubb, kulturskolan Miranda och M&M dansskola, har Sara Mörk en stark lokal förankring som kan ge inspiration till kommande generationer dansare i Mora.

Fotografen Hilla Aspman är fostrad i skogen sedan spädbarnstiden. Det har satt sina spår i hennes bildspråk och skogen är alltjämt det självklara motivet i hennes bilder. Med tydlig blick vill hon fånga det vackra i naturen och hämtar inspiration i våra lokala omgivningar. Aspmans fotografiska bilder balanserar på gränsen mellan dokumentärfoto och konstnärliga uttrycksformer - det är stämningsfulla skildringar av de magnifika landskap som ständigt omger oss. I en kommande utställning vill Hilla Aspman dela med sig av naturen, och genom bilderna förlängda upplevelsen, förundran och betraktelsen av landskapet till en bred publik. Genom en målmedveten arbetsprocess som envetet utforskar samma källa är detta ett intressant konstnärskap som nu är redo för nästa steg i sin utveckling.

Senast uppdaterad: 26 maj 2020