Läs om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset, även kallat Covid-19.

Detta gäller för besök utomhus vid kommunens äldreboenden

Det råder fortfarande ett strikt besöksförbud på kommunens boenden. Det finns dock möjlighet för anhöriga att besöka boende utomhus under vissa förutsättningar. Men det ställs en del villkor och krav kring den typen av besök.

Foto på en äldre kvinna som dricker kaffe

Det är mycket viktigt att både besökande och boende är helt friska och fria från luftvägssymtom.

När man träffas är det också viktigt att hålla fysiskt avstånd, till exempel när man sitter och fikar. Lämpligt avstånd är cirka två meter, vilket är Folkhälsomyndighetens riktlinje.

Om besökaren tar med den boende ut på promenad bör promenaderna ske där det inte är så mycket folk. Inga rörelser inne i centrum, på caféer, i affärer eller liknande.

”Vi förstår att många anhöriga och boende längtar efter att få träffa varandra. Det kan accepteras om besök görs ute och på rätt sätt, men det kräver att alla respekterar reglerna. Det är också viktigt att de besökande lyssnar på personalens råd”, säger Kerstin Sandgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mora kommun.

”Det handlar ju om att skydda våra äldre från covid-19. Än är det inte läge att blåsa faran över utan nu gäller det att hålla ut och följa riktlinjerna,” fortsätter hon.

Senast uppdaterad: 2 juni 2020