Läs om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset, även kallat Covid-19.

Personalen på förskola har testats positivt för covid-19

Fyra positiva testresultat har upptäckts bland personal på en förskola i Mora. Kommunen inväntar resultat på ytterligare testningar av personal på den aktuella förskolan. Förskolan hålls öppen genom att vikarier har tagits in. Hela den ordinarie personalen är hemma.

Foto på ett barn vid ett staket

På den aktuella förskolan har alla vårdnadshavare och berörd personal fått information. Den vårdnadshavare till barn i förskolan som inte har fått någon information, är alltså inte berörd.

På den aktuella förskolan kommer nu extra städning att sättas in och framför allt i personalutrymmena. Vikten av att följa rutiner och riktlinjer understryks ytterligare.

De i personalen som har testats positivt för corona och uppvisat symptom vistas inte på arbetsplatsen utan är sjukskrivna.

Smittskyddsläkare är konsulterad. Verksamheten hålls öppen för friska barn och personal.

”Det är extra viktigt nu att alla verkligen stannar hemma vid symptom som hosta, feber och halsont. Och det gäller både barn och personal,” säger skolchef Inga-Lena Spansk i Mora kommun. ”Det är bra att vi nu får börja testa vår personal i högre omfattning.”

”Det finns tecken på att smittspridningen ökar i Mora och norra Dalarna och därför måste vi hålla i och hålla ut och följa riktlinjerna. Det lite som att det är nu det gäller i Mora, känns det som,” fortsätter Spansk.

Smittskydd Dalarna bekräftar bilden och skriver i sin lägesrapport den 5 junilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster att de kan se en ökad smittspridning i de norra delarna av länet, bland annat i Mora.

"Nu är det viktigt att vi fortsätter hålla fysisk distans och tvättar händerna ofta för att inte öka smittspridningen och belasta sjukvården ytterligare", säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare på Region Dalarna.

Senast uppdaterad: 5 juni 2020