• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Hallå Kerstin Sandgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mora kommun…

Hallå Kerstin Sandgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mora kommun…

…hur tycker du att läget är inom socialförvaltningens verksamheter nu inför sommaren, med tanke på coronakrisen?

Medicinskt ansvarig sjuksköterska Kerstin Sandgren

Kerstin Sandgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mora kommun.

– Det känns lugnt, men självklart är vi hela tiden på tårna för att hålla smittan utanför våra verksamheter.

I skrivande stund, inget smittat fall bland boende på kommunens egna verksamheter och bara fyra fall på ett privat boende i Mora. Vad beror det på att vi ändå har lyckats rätt bra med att hålla smittan borta från våra boenden i Mora? ​

– Att vi har lyckats så bra beror ju naturligtvis till en stor del på att smittan inte varit så utbredd i norra Dalarna, men nu börjar det röra på sig lite här också tyvärr.

Vi har under hela våren jobbat väldigt aktivt med information och utbildning till vår personal, så dom vet hur dom ska skydda brukarna och sig själva från smitta.

Vi har haft ett nära samarbete med Region Dalarnas Smittskyddsenheten och Mora Vårdcentral med regelbundna möten och en gemensam strategi och det underlättar ju också. ​

Region Dalarna går nu ut och säger att smittspridningen ökar i Mora och norra Dalarna. Hur orolig är du över det nu inför sommaren?

– Att det blir fler smittade ute i samhället är självklart oroande, men det enda vi kan göra är att göra som vi har lärt oss av Folkhälsomyndigheten:
Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma från både jobb och privata åtaganden vid minsta symtom! Särskilt viktigt med fysiskt avstånd nu när det blir varmt och man gärna umgås med andra sommarlediga personer. Det är lätt att packa ihop sig på badstränder och på uteserveringar med vi får undvika det!

Hur gör ni på socialförvaltningen med testning av personal och brukare?

– Alla tester sker genom Region Dalarna och enligt de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Inom kommunens verksamhet testar vi alla brukare och all personal som uppvisar symtom. Den enhet som har haft smitta, där har samtliga boende och personal på aktuella avdelningar blivit testade.

Får ni testa alla ni vill?

–Ja.

Du har haft en väldigt intensiv och speciell vår. Får du själv någon semester?

– Ja, som det ser ut nu får jag det, jag håller tummarna!

Senast uppdaterad: 16 juni 2020