Läs om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset, även kallat Covid-19.

Mora bland de bästa kommunerna att leva i – enligt undersökning

Mora kommun placerar sig på 31:a plats i undersökningen ”Här är det bäst att leva” bland landets 290 kommuner. Det är nyhetsmagasinet Fokus som varje år genomför undersökningen och tar hänsyn till en rad faktorer som påverkar livskvaliteten. Bara Leksand på 15:e och Gagnef på 17:e plats är bättre i Dalarna.

Flygbild över centrala Mora sommaren 2017. Foto: Bergslagsbild AB

Etta i listan är Lomma kommun i Skåne som får årets titel ”Här är det bäst att leva”.

De tio kategorier som mäts i kommunerna är arbetsmarknad och inkomster, bostäder, demografisk utveckling, demokrati och jämställdhet, kommunal ekonomi, trygghet, fritid och kultur, miljö, sociala förhållanden och hälsa samt utbildning

Mora kommun placerar sig bäst i kategorin miljö där det blir en 19:e plats. På miljöområdet handlar det om faktorerna luftföroreningar, insamlat avfall, miljöbrott, cykelvägar, andel förnybart i elproduktion, användandet av bil och rankningen i Sveriges miljöbästa kommun.

”Mora kommuns placering ger en signal om att vi är på god väg mot kommunens målbild 2030, Hållbara Mora - stärkt social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Målbilden lyfter fram att Mora erbjuder en genuin, aktiv, välkomnande och vacker livsmiljö med goda förutsättningar att leva, bo och verka genom hela livet”, säger Tove Färje, kvalitetsutvecklare på Mora kommun.

Du hittar mer information om undersökningen i nyhetsmagasinet Fokuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 23 juni 2020