Läs om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset, även kallat Covid-19.

Avrådan att bada vid Tingsnäsbadet

Bad avråds vid Tingsnäsbadet efter att orenat avloppsvatten har gått ut i Saxviken under helgen 18-19 juli. Nodava tar nu vattenprover för att få en exakt bild av föroreningarnas omfattning och grad.

Saxviken

Nodava har på måndagen informerat att det har skett en bräddning av avloppsvatten i Saxviken under helgen 18-19 juli. Nodava bedömer att det rör sig om ca 40 m3 orenat avloppsvatten som har gått ut i Saxviken.

På grund av föroreningarna avråds bad vid Tingsnäsbadet tills vidare.

Nodava tar nu vattenprover för att få en exakt bild av föroreningarnas omfattning och grad. Svar beräknas komma under onsdag eller torsdag. Mora-Orsa miljökontor kommer även ta nya badvattenprover vid Tingsnäsbadet under tisdagen.

För mer information om vad som orsakat bräddningen, vänligen kontakta Nodavaslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kundtjänst på telefon 0250 55 27 00.

Vad är bräddning?

Bräddning är ett tillfälligt utsläpp av avloppsvatten till följd av att ledningsnät eller reningsverk är överbelastat.

Bräddning är en normal systemfunktion för att förhindra att avloppsvatten går baklänges om ledningarna blir överfulla. Om det gör det riskerar vattnet att tränga upp i golvbrunnar och gatubrunnar och orsaka översvämmningar. Bräddning sker framförallt i samband med kraftigt regn och snösmältning eller vid höjda vattennivåer i samband med storm.

Senast uppdaterad: 20 juli 2020