Läs om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset, även kallat Covid-19.

Smittspridningen ökar i Mora kommun

Smittskydd Dalarna kan se att antalet konstaterade fall av covid-19 har ökat i Mora kommun den senaste veckan. Ökningen av konstaterade fall av covid-19 i Mora handlar både om separata fall och flera fall av klustersmitta, det vill säga platser eller grupper där det förekommer mer omfattande spridning. Det handlar främst om unga personer, men fall har även konstaterats i äldre åldersgrupper.

Covid-19

”Det har varit lugnt väldigt länge i Mora och då är det lätt att "glömma bort" riktlinjerna och börja leva som vi gjorde innan pandemin bröt ut, och det är väl det vi ser resultatet av nu. Om vi alla hjälps åt att hålla oss hemma när vi får symtom, hålla avstånd när vi träffar andra och tvätta händerna ofta så får vi förhoppningsvis bukt med det utbrott som vi ser för närvarande i kommunen”, säger Kerstin Sandgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mora kommun.

”Det är mycket viktigt att vi alla fortsätter att vara lika noga med att följa riktlinjerna som vi var i början av pandemin,” fortsätter Kerstin.

”Den senaste veckan har vi sett 20-25 konstaterade fall i Mora och då ska vi komma ihåg att det är långt ifrån alla som provtas så det finns stor anledning att tro att det finns ett mörkertal. Det finns en risk för att det blir en allmän smittspridning så det är jätteviktigt att alla stannar hemma även vid milda symtom och bokar tid för PCR-provtagning i appen Min Vård Dalarna för att se om man har en pågående covid-19-infektion. PCR-provtagningen är avgiftsfri och tider läggs ut löpande i appen, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare på Region Dalarna.

”Vi måste göra allt för att undvika att det blir en allmän smittspridning så nu är det otroligt viktigt att alla skärper till sig och stannar hemma vid minsta symtom på sjukdom. Och kom ihåg att även lite snuva eller lite hosta eller lite huvudvärk kan vara tecken på covid-19, säger Helena Ernlund.

Senast uppdaterad: 15 september 2020