Läs om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset, även kallat Covid-19.

Besöksförbudet upphör den 1 oktober

Besöksförbudet på svenska äldreboenden upphör den 1 oktober, enligt ett beslut av regeringen. Det innebär att också äldreboenden i Mora kommun öppnar för besökare.

Ett äldre par pratar

Kommunens särskilda boenden öppnar upp för besök inomhus 12/10

På grund av den ökade smittspridningen i Dalarna under vecka 38 rekommenderade Region Dalarna länets särskilda boenden att vara fortsatt restriktiva med besök inomhus, även efter den 1 oktober.

Men sedan 9 oktober ser Region Dalarna att smittspridningen i länet inte längre skiljer sig från resten av landet. Den tidigare rekommendationen om fortsatta restriktioner tas därför bort.

Läs mer om att kommunens särskilda boenden öppnar upp för besök inomhus

Det var den 30 mars som regeringen beslutade att stänga Sveriges äldreboenden för besökare. I Mora och på många andra håll har det dock gått att besöka sina anhöriga utomhus vid boendena. Den 1 oktober ska det alltså åter gå att göra besök inne i lokalerna.

"Nu är när besöksförbudet upphör så är det en efterlängtad nyhet, både för boende och anhöriga. Det viktiga när vi öppnar våra boenden igen är att alla som kommer på besök tänker på att följa riktlinjerna som gäller i hela samhället: att man inte besöker boendet om man har några symtom som skulle kunna vara covid-19, att vara noggrann med handhygien och att man tänker på att hålla ett avstånd på cirka 1,5 meter", säger Kerstin Sandgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Mora kommun.

"Vi kommer att få råd under nästa vecka från Smittskyddsenheten på Region Dalarna om hur vi kan hantera besöken så att det blir säkert för alla och främst för våra boende", fortsätter Kerstin.

Senast uppdaterad: 15 oktober 2020