Läs om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset, även kallat Covid-19.

Kommunens särskilda boenden öppnar upp för besök inomhus

Då antalet konstaterade fall av covid-19 minskat i länet tar Smittskydd Dalarna bort den tidigare rekommendationen om besöksrestriktioner på länets särskilda boenden. Mora kommuns särskilda boenden öppnar därmed upp för besök inomhus från och med måndag 12 oktober. Det krävs dock att alla besökare fortsätter ta ansvar och vara försiktiga för att förhindra smittspridning.

Två personer på ett äldreboende

Kommunens särskilda boenden öppnar upp för besök inomhus från och med 12 oktober. Det är dock viktigt att hålla avstånd till varandra för att förhindra smittspridning.

Vecka 38 dubblerades antalet konstaterade fall av covid-19 i Dalarna som då var den region som tillsammans med Stockholm hade den snabbaste ökningen av antalet konstaterade covid-19-fall i landet. Det gjorde att Smittskydd Dalarna rekommenderade länets särskilda boenden att vara fortsatt restriktiva med besök inomhus, även efter att regeringens besöksförbud togs bort den 1 oktober.

Men nu ser Region Dalarna att smittspridningen i länet inte längre skiljer sig från resten av landet. Den tidigare rekommendationen om fortsatta restriktioner tas därför bort.

­­"I Mora vill vi att man avvaktar över helgen med besök på våra särskilda boenden. När vi sedan börjar släppa in besökare är det viktigt att alla tar ansvar för att hålla avstånd och att man absolut inte gör besök om man har symptom", säger Kerstin Sandgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mora kommun.

Besök på kommunens särskilda boenden

För att minska smittspridningen av covid-19 uppmanar vi alla besökare att:

• Stanna hemma vid minsta symptom som kan tyda på covid-19.
  • Var noggrann med din handhygien, tvätta eller sprita händerna före och efter ditt besök.
  • Håll fysiskt avstånd till den du besöker, cirka 1,5-2 meter.
  • Genomför gärna besöket utomhus om det är möjligt.
  • Besök inomhus ska bara ske i den boendes lägenhet, för att minska smittorisken tar vi inte emot besök i gemensamma utrymmen.
Senast uppdaterad: 9 oktober 2020