Läs om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset, även kallat covid-19.

Nu inför Region Dalarna självprovtagning för covid-19

Från och med måndag den 30 november införs självprovtagning för allmänheten successivt i Dalarna. Provtagningen visar om du har covid-19 just nu. Du genomför provtagningen själv vid särskilda provtagningsstationer och utvalda apotek. I Mora kommer den mobila provtagningsstationen finnas på Tingsnäsvägen, från och med 1 december.

Foto på provtagningsrör

Självprovtagning erbjuds till vuxna och ungdomar från 16 år. Provet kostar inget.
Du får endast ett prov per sjukdomsperiod och du måste ha symtom för att få ta provet.

Du bör boka tid för självprovtagning covid-19 (PCR-test) i Dalarna om du:

• har symtom på covid-19
  • haft symtom i minst 24 timmar
  • kan ta provet på dig själv i näsa och svalg med provtagningspinne

Provtagningsstationer och apotek

Det finns två olika möjligheter att göra självprovtagning. Antingen vid en provtagningsstation, där personen som ska provtas tar PCR-provet på sig själv och sedan lämnar provet. Eller så kan ett självprovtagningspaket hämtas på utvalda apotek.

I Mora kommer den mobila provtagningsstationen finnas på Tingsnäsvägen, från och med 1 december. Tänk på att du INTE får åka kollektivt eller ta taxi till provtagningsstationen eftersom du har symtom. Du kommer behöva uppvisa legitimation.

Du kommer även kunna boka ett självprovtagningspaket som hämtas ut på Apoteket Bävern i Mora lasarett, från och med 30 november. Uthämtning av provtagningspaket och återlämning av prov ska ske av symptomfritt ombud. Ombudet ska ta med både sin egen legitimation och testpersonens.

Se övriga platser som erbjuder självprovtagning i Dalarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Boka tid

Från och med lördag den 28 november klockan 08.00 kommer du kunna beställa och boka egenprovtagning.

Självprovtagning kan endast bokas genom att logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster. När du har loggat in beställer du provtagning, väljer provtagningsplats och bokar en tid.

På de platser i länet där självprovtagning införs kommer det inte längre gå att boka PCR-provtagning på vårdcentral via appen Min vård Dalarna.

Boka självprovtagning på 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vårdcentraler har fortfarande kvar bokning för följande målgrupper:

• Särskilt boende (SÄBO)
  • Smittspårning