Mora på tredje plats i Dalarna för bästa tillväxt bland företagen

För sjätte året i rad placerar sig Mora bland de tre bästa kommunerna i Dalarna när det gäller bästa tillväxt i aktiebolagen. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Flygbild över centrala Mora sommaren 2017. Foto: Bergslagsbild AB

Mora kommer alltså på tredje plats bland Dalarnas 15 kommuner. Vinnare i länet blev Orsa kommun före Vansbro. Det är kreditupplysningsföretaget Syna som varje år granskar de svenska aktiebolagen.

”Vi är mycket glada över det här resultatet. Det visar att det finns ett bra klimat i Mora för att företag ska kunna växa, utvecklas och göra bra ekonomiska resultat. Vi har visat bra resultat flera år i rad nu och det visar en stabil tillväxt”, säger Anna Hed (C), kommunstyrelsens ordförande.

Priset Bästa tillväxt delas ut årligen sedan 2007 till den kommun i varje län där företagen har bäst tillväxt. Kreditupplysningsföretaget Syna granskar bokslut från samtliga svenska aktiebolag för att utse vinnarna.

Tre värden mäts:

• Andelen företag som har en omsättningsökning över fem procent mellan de två senaste årsredo­visningarna.
  • Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Av dessa tal skapas ett tillväxtindex som används för att jämföra kommunerna.

Mora har de senaste sex åren placerat sig mycket bra i rankingen för Dalarna:

• 2020: 3:e plats
  • 2019: 3:e plats