Morabudet minskar trängseln och ökar den lokala handeln

Nu har Morabudet dragit igång. Det är en transporttjänst som erbjuder fri hemkörning av varor från Moras butiker. Syftet är att uppmuntra handel av julklappar lokalt i Mora men utan att trängas i butikerna. Det är Regionstad Mora som driver projektet med stöd från kommunen.

Illustration av en lastbil med texten Morabudet

Handeln blir säkrare med mindre trängsel, samtidigt som de lokala butikerna gynnas. Mora kommun stöttar genom att förmedla statlig finansiering från Tillväxtverket och genom att samordna projektet.

Tjänsten innebär att butikerna tar emot beställningar via telefon, mejl eller sociala medier. Varor som beställs före klockan 15.00 delas ut nästa dag mellan 10.00-13.00. Budet kör ut på vardagar, vilket innebär att beställningar på fredag levereras på måndagen.

Tjänsten Morabudet gäller i hela Mora kommun, men det gäller inte varor från livsmedelsbutiker, läkemedel, alkohol eller tobak. Det är frivilligt från butikens sida att leverera varor med Morabudet. Maxvikten är 100 kilo och köpet måste vara på minst 200 kronor.

”Det här är bra för Mora. Vi uppmuntrar den lokala handeln, samtidigt som vi motverkar trängsel i butikerna under julhandeln. Vi är glada att få ha fått till den här transporttjänsten tillsammans med Regionstad Mora och handeln”, säger Anna Hed (C), kommunstyrelsens ordförande

Senast uppdaterad: 17 december 2020