Läs om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset, även kallat covid-19.

Vaccinering av äldre på Moras särskilda boenden har startat

Nu har vaccineringarna kommit igång även i Mora kommun. På tisdagen den 5 januari började arbetet med att vaccinera äldre personer på särskilda boenden i kommunen. När veckan är slut ska samtliga personer på Moras äldreboenden har fått den första dosen vaccin mot covid-19.

Marianne Sörhuus får vaccin mot covid-19.

Marianne Sörhuus var den första att få vaccin på Talludden.

Det gäller både kommunens egna särskilda boenden och de tre äldreboenden som drivs i privat regi: Ekbacken, Tomtebogården och Gullogården.

Mora kommun har fått 240 doser vilket räcker till den första dosen till alla som frivilligt vill ta vaccinet på de särskilda boendena. Vaccineringen organiseras av kommunen och Region Dalarna och anhöriga behöver inte aktivt anmäla eller boka vaccinering.

Om cirka tre veckor kommer den andra dosen vaccin att erbjudas för att skyddet mot covid-19 ska bli fullgott.

”Vi är glada att vaccineringarna har kommit igång och att vi kan erbjuda vaccin till de som behöver det mest, nämligen våra äldsta medborgare på särskilda boenden. Samtidigt är det helt frivilligt att ta vaccinet”, säger Kerstin Sandgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mora kommun. ”Vi är också från kommunens sida glada för det goda samarbete vi har med Mora vårdcentral med vaccineringarna”.

Samtidigt förbereder Region Dalarna vaccinering av den övriga allmänheten mot covid-19, inklusive andra riskgrupper. Mer information om den vaccineringen kommer senare från Regionen.

Senast uppdaterad: 5 januari 2021